Altfel de piureuri de cartofi

By  |  0 Comments

Eram in final de post de Paste si incepusem sa experimentez cu cartofi. Ii gatesc rar sub forma de piure, dar de data aceasta am decis ca este cea mai buna garnitura pentru broccoli sotat cu usturoi…

Un soi de pisaloage vechi de cartofi

Un soi de pisaloage vechi de cartofi

Istoria piureului: 

Unele surse spun ca reteta actuala de piure de cartofi ar fi fost a unui francez Antoine Parmentier, care in 1771 ar fi organizat o competitie de gatit cartofi. Alte carti mentioneaza ca reteta era deja cunoscuta in Anglia la 1600. Oricum ar fi reteta de baza este aceeasi: cartofi fierti, unt, sare, smantana.

Insa, dupa cum va mentionam, retetele de azi sunt vegetariene 100%.

Ingrediente:

Piure cu rosii uscate si chilli

– 2-3 cartofi medii albi (sunt mai sfaramiciosi)

– cateva rosii uscate taiate marunt

– 3-4 linguri de ulei de la rosii

– sare

– 1 jumatate lingurita fulgi chilli

Piure de cartofi cu rosii uscate si chilli

Piure de cartofi cu rosii uscate si chilli

Piure cu capere si mazare

– 2-3 cartofi medii

– 1 lingura de capere

– 3 linguri de mazare din conserva

– cateva picaturi de zeama de lamaie si un pic din zeama de la capere (mie imi place mai acrisor)

– sare si piper

Piure de cartofi cu mazare si capere

Piure de cartofi cu mazare si capere

Se curata de coaja cartofii, se taie in cubulete si se fierb cu sare. Cand sunt fierti bine, se scurg si se zbrobesc cu aparatelul ala cu maner sau un un mixer. Opriti intr-o cana, cateva linguri de zeama, daca cartofii dupa pasare sunt prea uscati, adaugati cate un pic de zeama pana la consistenta potrivita.

Impartiti cantitatea de cartofi zbrobita in doua si amestecati cu ingredientele mai sus insirate.

Alaturi de un sote de varza de Bruxelles, sparanghel, broccoli si un peste,

Sa va priasca,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *