Accent du jour – ace de siguranta

By  |  0 Comments
Credit foto: http://sorchaoraghallaigh.com/

Credit foto: http://sorchaoraghallaigh.com/

Caut un ac de siguranta de peste o jumatate de ora. Mi s-a desfacut un tiv si imi e lene sa-l cos. Dar, daca as gasi 1 milion de ace… poate, as surprinde macar 1% din Sorcha O’Raghallaigh. Functionalul devine divin decorativ…

Putina istorie.

Fibula etrusca

Fibula etrusca

Un soi de ac cu care isi prindeau ateniecele tunicile e pomenit pana si un istoriile lui Herodot. Se spune chiar ca puteau injunghia mortal cu asa un obiect. Mai tarziu, romanii au impus fibula, mult mai apropiata ca forma si mod de prindere de acul de siguranta de astazi. De admirat si cercetat, Muzeul De Istorie al Romaniei care are o intreaga colectie de fibule expuse in colectiile sale permanente. In evul mediu, forma a continuat sa aduca a fibula si a capatat si mai mult un rol decorativ, astfel ca cei bogati le aveau confectionate din metale pretioase, iar cei saraci din sarma de otel.

Acul de siguranta modern este inventat in 1849 de catre Walter Hunt, un mecanic new-yorkez, prolific inventator. Timp de secole, acele de metal au ramas extrem de scumpe. Termenul “bani de ace”, se referea la suma de bani pe care o primea gospodina la inceputul anului pentru a-si cumpara ace. Insa, mecanizarea din 1800 a micsorat costurile si a schimbat valoarea acului de siguranta. In 1838, Samuel Slocum a fondat o fabrica care putea produce peste 100.000 de ace de siguranta pe zi. Astazi, o singura fabrica produce peste 3 milioane de ace intr-o zi.

Bani de ace www.etsy.com

Bani de ace www.etsy.com

 

Si acum in anumite parti din India, acele de siguranta sunt mostenite din mama in fiica, iar in tarile balcanice se considera a fi un semn de noroc gasirea unui ac de siguranta. (Va urez ochi ager si ace de siguranta in raza vizuala!)

Functional & fashion

Acul de siguranta si-a inceput perioada de glorie ca obiect decorativ, in era punk-ului, cand baietii “rai”, banuiesc ca la inceput din nevoia de a-si tine pe ei blugii prea rupti, si-au prins “creativ” ace de siguranta. Cumva radacinile sale avantgardiste, de rebeliune se mai simt si acum in creatiile cu accente punk ale Balmain, insa acul de siguranta a capatat note senzuale si sexuale odata cu creatia lui Gianni Versace, purtata de Elizabeth Hurley. Cine nu-si aminteste de scandaloasa rochia neagra, care abia i se prindea de trup prin cateva ace de siguranta mari, aurii plasate de-a lungul coastelor.

Avantgarda este inscrisa in genele umilului ac de siguranta si in 2008, designerul britanic Gareth Pugh il redefineste si il scoate din zona sa de “siguranta”. Rochiile sale acoperite in totalitate de mii si mii de ace de siguranta iti ridica o spranceana, deja acul capatase noi valente in design.

Aglomerarile de banale ace de siguranta sunt folosite si de Balmain pentru tinutele lor de inspiratie rock, piele-tinte-ace de siguranta-punk. Dar si de multe multe fashioniste doritoare de schimbari sigure si usor de facut pentru tricouri, gulere, geci, papioane si orice alt articol care suporta transformari.

E ceva magnetic in intrezarirea pielii prin taieturile aleatorii de foarfeca, in conglomeratul de ace din metal rece si ascutit, care ar putea rani si totusi nu o face…Hmmm, puneti-va pe cautat tricouri si ace!

Acelor de siguranta, Gianni Versace le-a adus efectul “tinut in frau”, pe care mult mai temperat, fiindca efectul se consumase deja in 1994, l-a reluat Christopher Kane. Ace mari, sclipicioase, colorate care ele si doar ele par a fi intre corpul gol al modelelor si rochii.

Insa, interpretarea care a trecut limita spre chic si eleganta este cea a casei Moschino, care a decorat un sacou Chanel-esc cu rozete din ace de siguranta.

 

Pragmatisme:

Ca sa nu ne departam de ultima afirmatie a intrepatrunderii rebeliunii tepoase cu rotunjimea perlelor, colierele Punk Chic ale Ioanei Enache va dau idei pentru tinute “agresive” de birou!

Apoi, e inutil sa investiti intr-un banal tricou de bumbac accesorizat cu ace de siguranta de altcineva, cand cu o vizita la mercerie si un pic de curaj, ti-l faci singura. Insa, tricourile pimp-uite parca si-au cam facut veacul, ce ati zice de gulere sau jachete cu aripi sau rozete de ace de siguranta…

Cu drag,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.