Accent du jour – Buzunarele

By  |  0 Comments

“Uaaa, am buzunare chiar si la rochia de plaja!”, “Daca fusta are buzunare, o cumpar sigur!”, ne entuziasmam noi femeile, vitregite de istoria vestimentatiei la acest capitol. Insa, buzunarele noastre sunt si acum diferite de ale lor, ale barbatilor, majoritatea sunt utile doar ca sa ne ascundem degetele, nici macar toata mana…

Scurta istorie a buzunarelor

Scurta istorie a buzunarelor

Prietena mea, Iuliana, o utilitalista, pragmatica si tehnicista remarca acest fapt abominabil al buzunarelor inutil de mici sau inexistente la hainele femeiesti, de acum cativa ani. Bineinteles, ea isi dorea sa le foloseasca, daca tot le avea, la fel si toate compartimentele gentii, inlocuitoarea buzunarelor feminine perimate deja.

Insa, 90% dintre noi, damele, nu ne dorim buzunare, decat sa ne ascundem mainile miscatoare, sa dam poznas in poze, sa tinem telefoanele, insa purtam peste tot dupa noi, geanta in vreo forma sau alta: clutch, portofel mai mare, ceva…

Scurta istorie a buzunarelor 1940 rochie

 

Istoria ciudata, complicata si destul de sexista a buzunarelor, ne explica pana la urma de ce ele au aceasta conditie astazi, de ce sunt utilizabile cele ale barbatilor si ale noastre doar in teorie, si, pana la urma, de ce au aparut posetele.

Buzunarele in randul hainelor de barbati au inceput sa-si faca aparitia in jurul anului 1600. Potrivit Victoria and Albert Museum, daca buzunarele barbatilor erau cusute adesea direct de pantaloni, pe dinauntru, femeile aveau niste saculeti care se legau in jurul soldurilor si se ascundeau sub jupe.

Scurta istorie a buzunarelor

Buzunare cusute intre 1700 si 1715 Sursa: Victoria and Albert Museum

Erau destul de dificil de accesat acesti saculeti, insa cand au ajuns sa fie purtat sub sorturi, mai ales de catre slujnice si doamnele de clasa mijlocie, au aparut si hotii de buzunare, care le furau cu totul, taindu-le sireturile.

Pentru ca notiunea de intimitate era relativa in vremurile acelea, vorbim despre secolul 18, buzunarele deveneau locurile secrete in care femeile isi tineau, asa cum amintesc multe romane si nuvele, bijuterii, bani, acte, chiar prajituri si sticle de bautura. Bineinteles, acesti saculeti-buzunare erau impodobiti in functie de statutul purtatoarei, cele mai sarace le aveau recroite din haine vechi, iar femeile cu bani in buzunar, le purtau brodate.

Stramoasele buzunarelor de astazi, saculetii care se legau de solduri 98e26ff5117922b647001efd89b691b7

Odata cu aparitia rochiei de inspiratie greceasca, cu talia de sub sani si croiala pe langa corp, buzunarele au inceput sa cada in dizgratie si sa fie considerate invechite.

Asa au aparut stramoasele posetelor, reticule, niste saculeti minusculi, foarte impodobiti, care se purtau agatati de mana sau la brau si in care nu incapea mai nimic, astfel ca femeile cu statut le lasau barbatilor sarcina de a fi purtatorii de bani si pentru ele.

 

Reticulul - stramoasa posetei

Reticulul – stramoasa posetei

Reticulele mari erau un semn ca femeia lucra si nu putea sta acasa, asadar isi purta cu ea lucrurile de valoare. Istoricul Barbara Burman in cartea sa “Pockets of History: The Secret Life of an Everyday Object” spunea: “Frustrarile si limitarile femeilor in ceea ce priveste accesul la bani si proprietati sunt oglindite vestimentar in croiala atat de restrictiva sau inexistenta a buzunarelor”.

Reticulul - stramoasa posetei

La finalul anilor 80 femeile dadeau semne de rebeliune, chiar si prin mentionarea in tiparele rochiilor a integrarii buzunarelor si coaserii lor pe dinauntru.

Razboaiele mondiale a adus o avalansa de haine utilitare pentru femei, care acum lucrau si purtau pantaloni barbatesti modificati putin. Dupa razboi, pe la mijlocul anilor 1900, obsesia siluetei capata amploare si pantalonii nostri scapa de buzunare, care ne adaugau volum. Christian Dior spunea in 1954: “Barbatii au buzunare ca sa tina lucruri in ele, iar ale femeilor sunt decorative”.

Pantaloni cu buzunare 1940

Pantaloni cu buzunare 1940

Rochie cu buzunare Dior 1950

Rochie cu buzunare Dior 1950

Jean Patchett 1950 pantaloni cu buzunare, mai mult decorative

Jean Patchett 1950 pantaloni cu buzunare, mai mult decorative

Incet-incet, apoi anii 70 recupereaza si reincep sa se poarte pantalonii de inspiratie barbateasca cu buzunare utilizabile, insa anii 90 pun reflectorul pe genti si din nou buzunarele dispar, ca sa nu mai vorbesc despre aparitia taliei foarte joase si stiti si voi de aici…

1970 Yves Saint Laurent pantaloni cu buzunare

1970 Yves Saint Laurent pantaloni cu buzunare

1970 Yves Saint Laurent pantaloni cu buzunare

1970 Yves Saint Laurent pantaloni cu buzunare

Se pare ca secolul 21 in istoria buzunarelor inseamna egalitate sau macar mimarea ei, caci toti acum avem telefoane mobile si tare ne dorim sa ne incapa in buzunar.

Asadar, femeile cer acum buzunare la orice piesa de imbracaminte, si, ca sa incheiem ciclul inceput in introducere, avem buzunare la rochiile de plaja si la rochiile de gala, avem buzunare false si buzunare mari, adanci, unde sa ne indesam mainile, avem buzunare…de fapt.

Buzunare la rochiile de seara

Dar, avem si posete…

Mai multe detalii aici: Geanta iti determina personalitatea vestimentara

Votre,

Gabi Urda

Credit: Pinterest.com

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.