Ciorapii plasa – cum ii percepem

By  |  0 Comments

Imi doresc sa dedic acest decembrie senzualitatii si feminitatii, sa punem in dialogul dintre noi articolele vestimentare care ne rasfata si ne intriga, ne trezesc emotii si fiori, ne ridica intrebari mai ales in corp si, abia apoi in minte…

Ciorapii plasa, cum ni-i asumam

Zilele trecute am fost la conferinta despre feminitate a unei dame dragi mie, Otilia Mantelers, iar momentul creat de ea, la final, cu ajutorul tehnicii “Listening Partnership”, cand ne ascultam pe un subiect anume, fara judecata si interventii una pe cealalta, in pereche. Acel moment mi-a dezvaluit si reamintit una dintre puternicele noastre temeri reflectate atat de vizibil in vestimentatie, frica de a nu fi considerate vulgare, femei usoare, prea accesibile, curve.

Ultimul cuvant e greu, pietros, imposibil de pronuntat de multe dintre noi, prinse in mrejele judecatii si ranii din familiile noastre, din anturajul in care am trait ca pubere sau copile, acolo unde acest cuvant – “curva” – era aruncat in discutii prea facil, care definea neclar si fals precaut temeri ale adultilor. Insa, el cuvantul ne-a ramas acolo, tatuat adanc in suflet si in inconstient, si ne calibreaza limitativ viata, in multele ei fatete.

Sunt o femeie intr-un proces de introspectie, sunt un consultant vestimentar, sunt o femeie care lucreaza si traieste intre multe femei si din aceste pozitii voi vorbi astazi despre motivul pentru care ne cumparam avide, dornice, nerabdatoare, ciorapi plasa, de Sfantul Valentin, inainte de Revelion, inainte de ziua noastra si nu, de cele mai multe ori, nu-i purtam.

Ne iluzionam ca nu se potrivesc, ca nu stim cu ce sa-i asociem, ca e frig afara, ca ne raman urme pe piele, ca….

De fapt… de cele mai multe ori sunt doar argumentele rationale, care ascund adevaratul motiv: ne este teama ca e prea mult, ca ne dezgolim prea mult, ca suntem prea atatatoare, ca vom atrage priviri si pofte, ca ne transformam in ceea ce ni s-a spus sa nu fim.

Sunt doar niste ciorapi, niste haine si ceea ce spun ele este ceea ce vrei tu sa spuna. Depinde de tine in ce tabara ii pozitionezi, a vulgarului sau a senzualului; discutam si detaliam delicat si argumentat aici: Diferentele dintre rochiile sexi si cele senzuale (ma redescopar uimita si eu!).

Ciorapii plasa - cum ii percepem

Putina istorie a ciorapilor plasa:

Radacinile aparitiei si istoria asta a lor care iti trezeste ingrijorarea si curiozitatea totodata le-au pus stigmatul de “vulgar”, de obiecte vestimentare ale desfranatelor. Se pare ca au aparut la Paris in anturajul dansatoarelor de la Moulin Rouge, dar si al actritelor si femeilor de bordel. Fetele de la Moulin Rouge i-au facut cunoscuti in lume si, mai ales, in Europa.

Ciorapii plasa - cum ii percepem

In Statele Unite si-au facut simtita prezenta in 1908, cand imbracamintea femeilor simtea adierea libertatii si se scurtau putin fustele. In 1920 flapper girls isi purtam firesc ciorapii de plasa, caci rochiile lor ascundeau mare parte din picioare.

Ciorapii plasa - cum ii percepem

In 1970, dresurile plasa au atins o alta nisa sociala si au devenit populare in randurile adeptilor rock/metal/punk, si cu greu, cei de culoare neagra au trecut granitele garderobelor celor mai pudice. In anii 80 s-au colorat, asa ca in pozele de atunci veti gasi si variante cu ochiuri mari, insa in rosu, albastru, verde, chiar roz. Dresurile plasa au intrat in zona de mainstream la sfarsitul anilor 80, inceputul anilor 90, iar acum in 2000 orice retailer ii are pe raft.

Ciorapii plasa - cum ii percepem

Daca intr-o mancare vei scapa mai mult piper, doar el va fi remarcat. La fel este relatia si dintre o tinuta si un element vestimentar care te intriga, cu care umbli circumspect, luandu-ti masuri de precautie stilistica.

Daca pui prea mare accent pe ciorapi, ei sunt cei mai vizibili, logic, ei vor fi cei care vor atrage felurite reactii. Insa, cu masura si asumare, dresurile plasa pot trece o tinuta din conformism si blazare, intr-o zona de stil original, indraznet, modest obraznic si cu masura de excentric.

Ciorapii plasa - cum ii percepem

Poate, pana la capat, a purta dresuri plasa la o fusta midi si un pulover fin, este modul in care iti accepti pe de-a intregul latura senzuala, in care simti si stii sa traiesti cu reactiile si emotiile pe care le trezesti.

Atitudinea celorlalti tine de ei, de oglinzile lor, nu de tine, cum reactioneaza cineva la un impuls este responsabilitatea lui. Unii pot fluiera si striga, unii iti pot face complimente delicate, discrete, altii te pot ignora, oamenii te reflecta si se reflecta in tine.

Ciorapii plasa - cum ii percepem

Moduri, ponturi si alte scapari dinr-ale noastre frici vestimentare (legate de dresurile plasa, bineinteles!):

1. Dezvaluim putin, invaluim mai mult!

Asocierea dintre o fusta midi sau pana la genunchi, o pereche de cizme si o alta pereche, de data aceasta, de dresuri plasa ne poate scoate din dilema “se vede prea mult”. In aceasta situatie doar se intrezareste, abia ce-si face simtita prezenta ochioasa, mai ales cand stam picior peste picior.

Apoi, depinde de ochiurile plasei, cat face cu ochiul celorlalti, daca e o plasa mai rara sau mai deasa, daca dresul acopera sau descopera mai mult.

Apoi, de ce nu am purta dresuri plasa nude la diverse rochii, mai lungi sau mai scurte, asa ca preambul la cei negri?!

2. Dezvaluim pe alocuri

Adica purtam dresuri plasa doar ca accent, sa se vada prin taieturile jeansilor, cum ar veni. Sau sa se iteasca arogant, trufas un picior nici imbracat, nici dezbracat, ca in povestea fetei de pescar, din slitul adanc al unei rochii lungi.

Sau in varianta lor de sosete, cand ni se zaresc in spatiul dintre pantalon si pantof.

Ciorapii plasa - cum ii percepem

Ciorapii plasa - cum ii percepem

3. Dezvaluim mult sau de tot si ne angajam in invaluire

Stim ce facem si cum se face cand ne etalam picioarele in dresuri plasa in rochii scurte, pantaloni scurti si body-uri etc.

Iar, de nu suntem constiente si nu stapanim rezultatele procesului de seducere a auditoriului, actiune mai voluntara sau mai putin voluntara, fiti atente si intrebati-va serios de ce. Inconstientul vostru stie si tot el actioneaza, si mai stie si ca supralicitam ca sa obtinem reactii.

Dar, adultul din noi stie? Ca e o diferenta intre a primi  un compliment deocheat ca o caramida la stima de sine, la sex-appeal-ul inca vivace si a te simti lezata ca esti tratata ca o usuratica. Perspectiva e diferita si perspectiva este ghidata de atitudinea ta, nu de dresuri.

Ciorapii plasa - cum ii percepem

Dresurile astea plasa sunt victime colaterale, e drept ca, le ajuta si istoria. Noi le-am incarcat de semnificatii, noi si cutumele noastre sociale le-am bagat intr-o cutie a vulgarului si a costumatiei de femeie usoara. Hai sa le aducem in spatiul feminitatii depline, trezite, a senzualitatii constiente si asumate.

Ciorapii plasa - cum ii percepem

Va provoc in a-i darui, de Craciun, o pereche de dresuri plasa (fishnet) celei mai bune prietene!

Si va mai provoc in a purta dresuri plasa ziua, cu o fusta a carui lungime de tiv va da siguranta si cu cizme! Senzualitatea mi se pare a fi de exersat asumat mai ales ziua. Noaptea o face toata lumea.

Pragmatisme: Fiore, Conte

Votre,

Gabi Urda

Credit foto: Pinterest.com

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.