Inima – imprimeu, decolteu si alte consideratii
Maine este Sfantul Valentin, ii urmeaza martie si, deodata, orizontul nostru vizual va fi impanzit de inimi sau, mai corect, reprezentari diverse ale inimii, ca simbol al dragostei romantice sau al iubirii in general. Cand ajungem suprasaturati de o reprezentare grafica, sfarsim prin a o ocoli…
M-am surprins ocolind imprimeurile cu inimi, tocmai pentru ca mi se pareau desuete, dulcege, amintindu-mi de intensa si inimoasa comercializare a dovezilor de iubire, care ne asteapta in lunile februarie si martie. Insa, de ce sa ne uitam doar la cele mai superflue perspective ale simbolului ïnima”, de ce sa nu-l cautam reprezentat si in contexte mai creative, mai discrete, eventual, care sa ne insoteasca tot timpul anului, nu doar fortati de sarbatori impuse comercial.
Inima – ca simbol grafic
Afectiunea si dragostea, in special cea romantica, nu au fost reprezentate simbolic dintotdeauna prin acest simbol grafic, atat de cunoscut azi. Inceputurile acestei legaturi atat de firesti astazi a stat undeva in evul mediu, caci pana in secolul 14, forma de inima nu a fost corelata metaforic cu dragostea. Forma in sine exista, insa ca desen al unei frunze, cum era cea de iedera sau de nufar, uneori, ori chiar al smochinei. Inima rosie si cu adancitura, asa cum o stim noi, a fost folosita in jocurile de carti abia in secolul 15.
Lucrurile nu au fost dintotdeauna asa cum le stim noi astazi. Cand si cand e bine sa rememoram ca un arc peste timp, sa observam evolutia la o scara mai larga, pentru a o aprecia deplin.
“I ♥ NY”, asa ca in fotografia de mai sus, nu a existat pana in 1977, cand S. Doyle, de la Departamentul de Stat din New York si Dr. Mark Donnelly, Art Director, au angajat o agentie de publicitate pentru a dezvolta o campanie pentru statul New York. Donnelly l-a recrutat si pe Milton Glaser, un grafic designer, care sa creeze un design bazat pe campania Ï love New York”. Schita originala a lui Glaser a fost conceputa in taxi, catre intalnirea pentru campanie. Si da, insemna litera I, o forma de inima si apoi initialele NY. Pe masura ce s-a dezvoltat campania initialele au fost puse mai jos. Cum Glaser, creatorul pictogramei se astepta ca acea campanie sa dureze doar cateva luni, a lucrat pro bono. Insa, succesul I ♥ NY il stiti deja.
Decolteul en coeur
O alta reprezentare, de data aceasta mult mai textila si subtila, este in forma decolteului ën coeur”, ïnima”, in franceza. Deseori este prezent in design-ul rochiilor de mireasa, mai ales al celor cu un corset intarit. Este dificil de recreat acea forma de inima, cu doua semicercuri care imbraca sanii si coboara putin in jos spre despicatura dintre ei, astfel ca in afara de corsete, rar o intalnim. Da, accentueaza si marcheaza un bust frumos conturat, insa este de ocolit daca ai sanii mici.
Imprimeurile si alte inspiratii din inima
Revin constant pe podiumuri inimile ca imprimeu, dar si ca accesoriu decorativ. Stiu ca v-ati obisnuit cu inimile Moschino, atotcopiate, pe tricouri, genti mici, acum bluze de trening. Insa, nu-s de ocolit nici reintepretarile pline de stralucire din prezentarile Dolce & Gabbana, de inimile de cauciuc de pe pantofii Viviene Westwood, haina inima din blana artificiala Saint Laurent.
Insa, mai aproape de noi, de garderoba noastra, de tinutele noastre zilnice sunt dresurile cu buline-inimi, tricourile cu aplicatie inima sau cu inimi reintrepretate, pantofii cu inimi din lac pe bot si, da, curelele vintage cu inimi, camasile din matase cu imprimeu inimos, rochiile de vara si jeansii pe care ii restilizam cu vopsea textila si dintre toate si multele simboluri, alegem sa le pictam inimi, asa la voia mainii si a creativitatii.
Avem atata indemanare cat sa coasem o inima à la Dior, pe un buzunar din tul, pe un tricou alb sau o camasa.
Ce ziceti, ar fi hit-ul verii? Am intrece cu mult inimile din flori de tul cu care ma mandream acum vreo cinci ani, cand coseam cat e ziua de lunga flori din satin…
Sau buzunare sub forma de inima aplicate pe jeansi sau fuste.
Votre,
Gabi Urda
Credit foto, dincolo de cele mentionate in link-uri, Pinterest.com
6 Comments