LBD – Povestea Little Black Dress a lui Coco Chanel

By  |  0 Comments

“Micuta rochie neagra” sau intr-o traducere mai apropiata de sensul ei “Rochia-noastra-neagra-cea-de-mai-toate-ocaziile” a devenit o parte obligatorie a garderobei femeilor din secolul 20. Iar povestea sa incepe in jurul anilor 1920 cand Coco Chanel tinea doliu dupa moartea iubitului sau, Boy.

Pentru a pastra adevarul istoric sa spunem ca nu Coco Chanel a inventat efectiv rochia neagra, ci rochia neagra era o parte importanta din estetica sa, iar creatoarea a jucat un rol important in popularizarea LBD.

In 1926, Vogue publica o imagine a rochiei negre create de Chanel. Iar atunci nu, nu se supranumea de “Little Black Dress”, ci au numit-o “Chanel’s Ford”, facand referire la faptul ca stilul acelei rochii va deveni la fel de popular si va marca epoca asemenea faimoasei masini Ford, model T. Descrierea revistei Vogue era: “Rochia Ford a casei Chanel, piesa pe care toata lumea o va purta este modelul 817 din crepe negru de China. Partea de sus se bluzeaza usor in fata si in parti. Foarte chic este modelul de pense mici care se intersecteaza in fata. Importat de Saks.”

Dupa cum vedeti nu au fost trompete, nici un moment Evrika, insa influenta sa in epoca avea sa-si faca simtita prezenta. Rochia va deveni o piesa de rezistenta, versatila, purtabila, accesibila unei piete foarte largi de consumatoare. Popularitatea sa i-a adus supranumele de “LBD”, ea va deveni “un soi de uniforma a femeilor de bun gust”, dupa cum prezicea Vogue.

Rochia aceasta si alte creatii in culoarea negru ale casei Chanel au despartit culoarea de semnificatia ei de doliu si au redefinit-o ca pe o uniforma a celor chic. Coco spunea “Am impus negrul, este inca de neegalat si astazi”. Datorita lansarii sale in vremea Marii Crize Economice, fiind accesibila si totusi stilata, avantul sau in popularitate a fost remarcabil.

In America de Nord, Hollywood-ul propulsa LBD, din motive la fel de practice: pe masura ce filmele Tehnicolor deveneau mai populare, producatorii isi imbracau acritele in negru, caci alte culori apareau distorsionate pe ecran si incurcau procesul de colorare ulterior. Pe parcursul celui de-al Doilea Razboi Mondial, stilul LBD a continuat sa fie popular in parte din cauza rationalizarii textilelor, dar si pentru ca femeile incepusera sa lucreze si le era comod negrul.

Daca initial rochia era facuta din stofa de lana, pentru seara ea a devenit o rochie de cocktail fiind croita din satin, crêpe, dantela, catifea. Caci, tot in 1920 in anii aparitiei celebrei rochii, crestea fenomenul “Drinking Woman”, adica femeia care indrazneste sa se bucure de un cocktail acompaniata de un barbat sau de o prietena. Femeile incepusera sa frecventeze serate private, asa numite “cocktails parties” si imbracau o rochie de cocktail, de obieci neagra cu o palarie, pantofi si manusi asortate.

Cocktail-urile aveau parte, de obicei, intre orele 6 si 8 P.M., insa rochia de cocktail neagra a devenit repede atat de versatila incat o puteai schimba cu ajutorul accesoriilor, astfel incat sa fie potrivita oricarui eveniment. LBD era flexibila si functionala si devenise uniforma elitei fashionable cu vederi progresiste.

Dupa razboi, silueta sa simpla, functionala a ajuns sa fie redefinita de creatori precum Dior, Givenchy, ale carei creatii LBD au fost minunat purtate de Audrey Hepburn in Sabrina si Breakfast at Tiffany’s.

Aici detaliam cum sa redefinim in alte si alte tinute aceeasi rochie neagra: Aceeasi rochie neagra, alta in fiecare zi.

Voi cum va restilizati in alte si alte look-uri aceeasi roche neagra?

Votre,

Gabi Urda

Foto: Pinterest

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.