Bors ucrainean de sfecla rosie

By  |  2 Comments
Bors ucrainean de sfecla rosie

Bors ucrainean de sfecla rosie

Am avut cateva zile de vanzoleala, inclusiv alimentara, asa ca mi-am cam iesit din matca. Astazi, mi-am zis ca nu se mai poate, vreau sa gatesc si vreau sa gatesc bors. Cum nu m-am invrednicit sa-mi aduc bors de la bunica-mea, am sfarsit prin a lua de la piata, insa si-a facut treaba cat de cat, ori mi-a fost mie asa dor de borsul de sfecla, ca azi in orice forma era numa’ bun… 

Ingrediente:

– 1 sfecla  rosie mare cat doi pumni de muiere mica

– 3-4 cartofi rosii potriviti

– 1 ceapa alba maricica sau o juma’ de praz

– 1 radacina subtirica de patrunjel

– 1 telina mica

– 1 morcov potrivit

– 1 ardei capia

– 2-3 rosii mari

– 1 ardei iute mic

– 1 litru de bors

– cateva linguri ulei de floare

– 1 jumatate lingurita sare

– 1 jumatate lingurita de tarhon uscat

– 1 jumatate lingurita cimbru uscat

– 1- 2 linguri leustean uscat sau 1 legatura verde

Se scoate din dulap o oala mare de 4 litri ca sa avem unde fierbe totul in voie. Stiti cat de mult iubesc sfecla din celelate posturi, asadar toata toamna si iarna eu am cate o capatana sau doua in debara sau in sertarul de legume. In afara de bors, o mananc mereu cruda, este gustoasa si extrem de nutritiva. O cureti si taiata bucati mari ii dai drumul in cuva robotului de bucatarie si in doua miscari ai o salata buna cu orice fasole, cartof, orez sau chiftele de naut.

Inapoi din digresiuni va spun ca mereu sa scoateti toate legumele la indemana, sa le curatati si spalati. Taiati cubulete mici ceapa sau prazul, radacinoasele, ardeiul si rosiile, le puneti la calit in ulei cu putina sare, tarhon, cimbru si chilli. Dupa ce s-au inmuiat o tara, le puneti apa pana se acopera si le lasati sa fiarba pe indelete. In acest timp, curatati sfecla si cartofii, taiati totul bucati mari. Pentru aroma eu pun la fiert alaturi de toate legumele si tijele de telina taiate feliute subtiri.  Dupa ce a fiert cartoful si sfecla (o sa ramana putin crocanta) pe care le-ai pus mai devreme cu un pic de apa peste celelalte in oala, desfaci tacticos sticla de bors, dai pe gat o dusca, te scuturi si cam trei sferturi versi in ciorba. De  acum totul s-a metamorfozat in bors. Acest bors ucrainean din sfecla rosie il lasi sa clocoteasca, opresti si ii presari o mana de leustean uscat frecat intre palme, acoperi cu capac.

L-am strigat la cina pe comeseanul meu de fiecare seara, care a turnat borsul in farfurii. Eu am taiat mamaliga rece ramasa de ieri seara, am spart o ceapa rosie si, sa nu uitam ce mai important, am turnat doua inghitituri de tuica tare de tara.

Pofta sa aveti, sa va priasca borșci (care e ucrainean/rutean),

Cu drag de voi,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

2 Comments

  1. Dana TrandaS

    March 26, 2014 at 11:10 am

    Multumesc pentru sfaturi si idei de mancaruri. Ne adaptam greu la diversitate si cred ca suntem prea conservatori.
    Prezentati niste retete apetisante si relativ simple.
    La retete inainte!

    • Gabi Urda

      March 26, 2014 at 12:24 pm

      Multumesc mult, Dana,
      Lucrez la o noua fata a site-ului, in care retetele vor fi mult mai bine reprezentate. 🙂
      cu drag,
      Gabi Urda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *