Ce sa porti la prima intalnire si ce mesaje transmiti
Cizme de cauciuc, pantaloni scurti de jeans, un tricou mariner, o geaca alba de imprumut & no make-up. Cam asta era tinuta mea de prima intalnire…
Caci iata ca acusi se fac doi ani de cand ne-am vazut prima oara. Anuntul cu filmele in aer liber de pe ecranul din parcul Alexandru Ioan Cuza a venit la timp ca sa-mi aminteasca de postul pe care il tot aman – hainele si mesajele lor la prima intalnire.
In acele momente, hainele, poate mai mult decat in alte contexte, au rolul de purtatori de semnificatii, devin una dintre metodele prin care il decodezi pe celalalt. Cum este imbracat/a, cum arata hainele, cum se aseaza pe el/ea, cat de multa importanta acorda imaginii, ingrijirii si registrul comunicarii nonverbale se completeaza cu mimica, vocea, ritmul vocii, gestica, proxemica etc. Toate reunite reprezinta aproape 70% din mesajul transmis. Prima impresie.
Poate, tocmai de aceea poti sa-ti spui, macar tie, daca iti e pe plac sau nu, inca dupa primele cateva secunde. Restul timpului iti vei confirma sau infirma acea prima stare. Pare simplu, vrei sa fi perceputa ca fiind sexy iti pui ceva decoltat, ca fiind feminina iti pui fusta, ca fiind rebela un tricou cu un mesaj provocator…hmm.
Nu-i chiar asa! Daca informatia ar fi receptata asa simplist, ca in teorile de inceput ale jurnalismului – injectia hipodermica – relatia fiind una de stimul-raspuns, atunci ne-am intalni cu niste prajitoare de paine. Insa, fiecare individ are propria perceptie legata de feminitate, de frumusete, influentata de valorile care l-au inconjurat de-a lungul vietii. Si, uneori, chiar nu coincid cu ale tale.
Astfel ca, ce tie iti pare senzual si putin provocator, lui i se poate parea vulgar. Insa, cum nu putem sa jucam teatru mereu sau sa dam in bobi ca sa-i ghicim gandurile, vom fi noi insine. Ne-au trebuit ceva ani sa ajungem asa, astfel ca in afara de noi nimeni nu joaca mai bine rolul nostru.
Te lamuresti si aici: Infografic prima intalnire
1. Nu te relaxa
Daca imi mai spune cineva sa ma relaxez inainte de o prima experienta avantata….
Va rog, haideti sa ne traim emotiile plenar, sa ne trezeasca mintea si spiritul tot entuziamul, toata inflacararea, nervozitatea si nerabdarea pe care le simtim. Asta nu inseamna ca ne pierdem mintile, ci doar invatam sa ne cunoastem reactiile si alegerile in situatii diverse. Astfel, deschide dulapul si sub impulsul ghemului din stomac, alege ce simti ca te-ar face sa te simti sigura pe tine.
2. Haine in care te simti bine
E vulnerabilitate. Da, da, parca chiar asta-i senzatia pe care o ai in fata unei prime intalniri. Mai ales daca ea, intrevederea, este cu un om pe care chiar iti doreai mult sa-l vezi. Vei avea tentatia de a te imbraca asa cum stii tu ca-ti sta bine, asa cum esti in largul tau sau, uneori, din nefericire, la extrema cealalta. Daca nu esti impacata cu tine si cu imaginea ta, vei disimula, vei alege sa joci o diva, o sensibila, o dura etc.
Eu zic sa planuiesti strategic tinuta, pe puncte: in functie de locul in care mergeti si in functie de starea de bine pe care ti-o transmit anumite haine. Ma gandeam daca sa va scriu ca tineti cont si de el, partenerul de intalnire. Dar nu, nu tineti, decat daca vorbim despre inaltime (el scund tu inalta, nu purta tocuri). Daca tu esti o boema, iar el un rigid, vei descoperi atunci.
Jeansi, fuste decente, camasi si tricouri, rochii, eu zic pantofi josi, nu tocuri. De cele mai multe ori intalnirile reusite se prelungesc si vrei ca picioarele tale sa le faca fata, sa te concentrezi pe conversatie, nu pe cat de tare de dor degetele de la stangul.
Alege lucrurile in care te simti in largul tau! Haine de iesit in oras, nu pijamele, cred ca s-a inteles asta :).
3. Detalii care vorbesc mai mult decat evidentele
Am aruncat o privire pe sfaturile si tinutele propuse de diverse site-uri de la noi si de aiurea, pe care sa le abordezi la prima intalnire cu el. Ca-i Vogue sau nu, insa articolul lor, care lauda atitudinea fireasca a frantuzoiacelor, mi-a confirmat comportamentul. Ca-i vorba despre Sex & The City sau comediile romantice care au napadit ecranele si mintile, nu stiu de unde impresia unui protocol al primelor intalniri, care include neaparat pantofi cu toc si rochii sexi.
Eu zic ca “Less is more!” si misterul unui decolteu intrezarit, al unui mers elegant, al miscarilor gratioase nu poate fi inlocuit de rochii micro mini si tocuri de 15 si, in nici un caz de ruj mult si rosu. Sigur in seara aceea nu veti fi sarutate! Exista mare diferenta intre fotografii si realitate. In realitate, nimeni nu vrea sa se manjeasca de ruj pana la urechi.
Revin la procentul de piele descoperit. Daca va aratati picioarele – fusta scurta, pantaloni scurti – echilibrati cu o tinuta decenta in partea de sus. Si invers este la fel de corect, daca aveti decolteu, renuntati la fusta scurta si incercati o pereche de pantaloni trei sferturi sau o fusta conica care sa va scoata in evidenta formele.
Apoi, a lasa piele la vedere, inseamna si a purta un guler barcuta care iti descopera clavicula (mi se pare ca exprima atata fragilitate si feminitate) sau un top decoltat la spate (si cand te gandesti ca atingerile pe spate sunt atat de familiae si frecvente 😉 sau un slit pe un picior care-ti descopera linia coapsei (destul, dar nu prea mult!).
4. Aspectul general – mai mult decat hainele
Mi-am promis ca nu ma intind prea mult si ma limitez la haine. Insa, oricat de bine imbracate ati fi, un machiaj exagerat, parul nespalat, un corp netonifiat, o piele si o dantura neingrijita, parfumul in exces vor zadarnici orice eforturi vestimentare.
Tu la ce te uiti cand il vezi prima oara? Ce observi, care sunt semnalele care-ti spun mai mult despre el, decat discursul sau? Aceste observatii nu sunt unilaterale, ci reciproce. Primele intalniri sunt o scanare a celuilalt, mai degraba, cu ajutorul limbajului nonverbal.
4. Fii coerenta cu imaginea creata anterior
Cum multe dintre intalniri sunt prin intermediul site-urilor de dating sau a retelelor sociale, au existat interactiuni preliminare – webcam, telefon, chat – din care ai adunat informatii si care ti-au starnit curiozitatea de a-l vedea in mod real. Ori chiar de prima voastra intalnire a fost la o petrecere, tot urmeaza un rendez-vous.
Secretul e ca daca imaginea creata mental nu este confirmata de cea pe care o ai in fata (la fel se intampla si in cazul lui) sau chiar nu este surprinzator mai buna, atunci urmeza mecanismele compensatorii sau se termina povestea voastra.
Astfel, daca te-a placut la party-ul colegului tau, si tu erai imbracata elegant si te simteai o printesa, sigur nu se asteapta ca la prima intalnire oficiala sa apari in adidasi, tricou unisex si blugi. Ori daca tu i-ai spus pe chat cat te pregatesti penru maraton si cum te duci zilnic la sala, departe de el gandul ca esti o tipa care poarta tocuri de 12 si cel putin cinci bratari pe fiecare incheietura.
Aveti grija de imaginea voastra in intregime, nu doar de haine. Aveti grija zi de zi, nu doar pentru prima intalnire, disimuland nu va pacaliti decat pe voi.
DA:
- purtati haine in care va simtiti in largul vostru
- impecabile (spalate, calcate, nu neaparat noi – nu-l asteptam pe Mos Craciun)
- incaltati pantofi potriviti tinutei, insa comozi (tocuri mai joase, balerini, botine joase etc.)
- purtati haine care se potrivesc imaginii pe care ati creat-o si in care va regasiti (eu aveam cizme de cauciuc pentru ca afara plouase, iar noi ne intalnisem in parculetul din spatele blocului meu, plin de balti de altfel, plus ca era o continuare a unei povesti pe care o scriam pe messenger, la doua maini)
- purtati un machiaj discret si strugurel ori gloss
- purtati haine care va avantajeaza (potrivite cu silueta voastra, cu pigmentatia etc.)
- purtati haine potrivite contextului (daca mergeti la teatru, la cinema, la cina sau, pur si simplu, la film)
NU:
- nu purtati ruj rosu sau orice fel de ruj (asta daca vreti sa va sarutati)
- nu purtati haine care nu va reprezinta (daca nu sunteti obisnuita cu fusta scurta, de ce le-ati testa acum, tot ce veti face e sa trageti de ea toata seara)
- nu purtati haine si accesorii care exprima direct sexualitate sau agresivitate (sau purtati daca sunteti la un sex interview), aici ma refer la ciorapi de plasa, portjartier vizibil, transparente, tinte, tricouri cu mesaje explicite
- nu purtati tocuri prea inalte (chiar de-mi spuneti ca v-ati nascut pe tocuri, rare sunt persoanele care se simt bine ore in sir in pantofi cu toc foarte inalt, plus ca el poate fi tipul sportiv sau prea scund si atunci poate fi ridicol)
- nu purtati haine care dau impresia de neglijenta, delasare, blazare (oricat de putin incantata de intalnire, nu va faceti aparitia in cea mai decolorata rochie si in belerinii labartati cu care mergeti la piata duminica)
- nu purtati nimic excentric (turban, fascinators, serpi de pene etc., nu vrei sa-l ui pe fuga de prima oara)
- nu purtati sutien cu push up (e publicitate falsa)
- nu purtati haine de Lolita (dantelute, haine cu iepurasi, catelusi, haine de scolarita, ori jucati intr-un film prost porno ori sunteti chiar naiva)
- ceva nou nout (mereu exista surprize, se poate sa nu se aseze bine, sa fie incomod, sa iti provoace mancarimi, basici, sa te stranga etc.)
- nu purtati slapi sau papuci (o pereche de balerini, niste pantofi Oxford feminini sunt o alegere mai buna, plus ca purtandu-te neglijent ii dau semnalul ca si el poate)
- nu purtati haine barbatesti (chiar e esti o creativa intr-ale garderobei, atunci lasa acasa blugii barbatesti, bocancii, adidasii buticanosi, pantalonii cargo, tricourile unisex, camasile barbatesti, vestele, cravatele etc.)
- nu purtati o geanta prea mare (e incomoda, plus ca mereu pari pregatita sa mergi la job)
Delicata si cu multe digresiuni aceasta postare, dar sigur voi aveti completari,
Sunt curioasa, voi cum v-ati imbracat la prima intalnire?
Votre,
Gabi Urda