Cum sa incepi sa porti imprimeuri
Ma numesc Gabi Urda si pana acum vreo noua-zece ani eram o “print-ocolitoare”. Acum, sunt o “print-doritoare”. Prietena mea, putin purtatoare, dar mare admiratoare de imprimeuri, mi-a deschis ochii asupra lor. Cum in timp am ajuns sa ma exprim din ce in ce mai mult prin haine, le-am imbratisat la propriu…
La fel ca in cazul cunoscatorilor intr-ale cartilor si filmelor bune, alegerilor lor nu sunt intamplatoare. Ele au ajuns sa fie de calitate, fiindca sunt trecute prin filtrul anilor de experiente si experimente, de comparari si lectii, prin esecuri si reusite, prin dezamagiri si surprize. Acelasi mecanism se aplica in orice, chiar si intr-ale stilului vestimentar.
Pana ajungi sa combini bine culorile, imprimeurile, sa-ti clarifici care sunt liniile directoare ale stilului vestimentar, sa alegi corect siluetele, nuantele, accesoriile, treci prin multe incercari dublate de informatii estetice diverse (de la arta vizuala, la documentare despre natura si literatura), mentori care te inspira si un spirit viu si curios care te face sa privesti lumea insetat de “si-mai-departe”.
Una dintre dilemele vestimentare ale multora, barbati sau femei, sunt imprimeurile. Se gandesc ca garderoba lor este asa terna si conformista pentru ca nu poarta culori si nu poarta printuri. In parte este adevarat, in parte nu. Stiu oameni cu un stil personal remarcabil vesnic invesmantati in negru. Cum am vazut si costumati ridicol – colorati si imprimati ca un Elvis inainte de Halloween. Insa, trecem peste extreme si revenim la norma, care are o garderoba majoritar neutra, cu cateva zvacniri coloristice si cateodata cade in pacat cu cate un imprimeu, cu care apoi nu stie ce sa faca.
E eliberator sa iesi din zona de confort vestimentar cand si cand?
1. Proportii
Ati tot citit ca printurile de mari dimensiuni dau impresia de volum si sunt contraindicate persoanelor plinute, cum printurile de mici dimensiuni pot fi prea dificil de urmarit vizual. Dincolo de tot, depinde de imprimeu si de fiecare silueta si statura in parte. Cu adevarat, nici un imprimeu, de nici un fel nu ne poate face sa parem mai masive sau cu mult mai slabe decat suntem, decat daca croiala hainei in combinatie cu imprimeul reuseste sa creeze acest efect.
Cand iti place cu adevarat un imprimeu, intreaba-te daca culoarea sa dominanta este potrivita pentru tine si daca per total, combinat cu croiala hainei, te avantajeaza sau nu. Daca bulinele sunt prea mari sau prea mici, acest fapt are importanta daca privesti tinuta global, impreuna cu croiala, textura, culoare.
2. Incepe cu pasi mici
Daca te uiti cu atentie in dulapul tau si descoperi ca detii putine spre deloc imprimeuri, atunci nu te avanta sa-ti cumperi o rochie cu flori purpurii. Invatam sa inotam in ape putin adanci. Incepem obisnuirea ochiului si a mintii cu motivele grafice, florale, tribale prin piese vestimentare mici, de accent: o esarfa, un clutch, o pereche de balerini, cateva bratari. Pe masura ce capatam curaj in a le combina cu nuante uni mai intense sau mai sterse, vom face urmatorul pas catre bluze, camasi, ori chiar fuste.
In jocul asocierilor, pasii novicilor sunt precauti, si se traduc in printuri + jeans ori printuri + neutre. Jeansii si culorile neutre (negru, bleumarin, bejuri, gri-uri) se potrivesc cu orice, in concluzie si cu imprimeuri de orice fel.
3. Incepe cu o singura piesa cu imprimeu per tinuta
Ti-ai luat inima in dinti si ti-ai cumparat o fusta cu imprimeu grafic sau cu animal print si acum te simti pierduta. Ai epuizat tinutele impreuna cu camasa de jeansi. O solutie la indemana ar fi sa porti fustele cu o alta piesa intr-o nuanta uni regasita in imprimeu. Ori, de imprimeul este in nuante neutre (animal print pe nuante de bejuri, cafea cu lapte cu negru sau dungi alb-bleumarin) sa-l asociezi cu o haina intr-o culoare intensa contrastanta: verde menta, rosu sange, violet etc.
Pentru a combina imprimeuri din clase diferite, ai nevoie de ceva mai mult exercitiu stilistic si experiente vizuale. Poti lua cateva idei de aici: Cum sa combini printurile, iar curaj intinzand mana dupa primul tricou de marin care-ti apare inaintea ochilor si prima fusta cu buline.
4. Ai grija la accesorizare
Daca porti imprimeurile aproape de fata, adauga cu precautie accesorii, cum ar fi coliere masive sau cercei imensi. Lasa imprimeul sa se manifeste plenar, sa fie punctul focal al tinutei si nu-l pune sa concureze cu o bijuterie la fel de ochioasa. In schimb, de ai ales o pereche de pantaloni sau o fusta cu imprimeu si le porti impreuna cu un top neutru, atunci e nimerit un colier sau o brosa mare intr-un din culorile regasite in imprimeu. Trecerea va fi mai fireasca, iar tinuta echilibrata.
Pe de alta parte, te poti elibera de stresul bijuteriilor colorate, opreste-te la unele metalice, merg cu orice, si adauga culoare cu o poseta sau pantofi intr-una din tonurile imprimeului.
5. Sunt doar imprimeuri!
Daca frica de printuri este una dintre cele mai mari pe care le-ai avea in viata, atunci m-as putea considera o vindecatoare. Insa, asta e doar un mic simptom al fricii noastre mari care tine de iesirea din zona de confort. Sunt doar haine! Insa, imaginea ta este o reflexie o interiorului.
Verifica-ti increderea in alegerile tale, in general, si adu-o la scara mica – aici, deciciile tale privind imprimeurile din dulapul propriu. Daca ele sunt un balaur, nu vreau sa stiu cum arata procesul tau decizional cand alegi intre doua tipuri de tapet sau intre doua oferte de job.
Pentru sfaturi, discutii revelatoare, va jur, si consiliere stilistica ma gasiti: contact@gabiurda.ro sau FB: Gabi Urda.
Votre,
Gabi Urda
Pingback: Cum porti animal print | Gabi Urda