Ceea ce porti iti afecteaza stima de sine

By  |  0 Comments
Atentie, sunt aici, da, ici, chiar in fata voastra!

Atentie, sunt aici, da, ici, chiar in fata voastra!

Hainele in sine nu iti afecteaza gradul de anxietate, ci lipsa de incredere, siguranta si confort pe care o resimti purtand anumite haine. Atitudinea pasiva sau activa cu care privesti imaginea ta si de aici hainele pe care le porti si motivele pentru care le porti au un mare impact asupra starii tale psihice…

Dimineata, primul om caruia ii prezinti tinuta cu care vei iesi in lume, esti tu. Obiectiveaza-te, care ar fi prima ta impresie despre tine, daca te-ai putea vedea? Informatii vizuale sunt procesate in cateva secunde, aspectul general – vestimentatia, coafura, machiajul, igiena personala – vor contura o impresie, alaturi de mimico-gestica, proxemica, ritmul, tonul si volumul vocii. Aceasta va afecta interactiunile tale cu altii, dar mai ales cea mai importanta relatie, cea cu propria persoana. Iata cum hainele pe care le porti iti pot afecta nivelul de anxietate:

1. Haine pentru stima de sine scazuta

Atunci cand valoarea ta in proprii ochi nu se ridica de nivelul “nu merit”, sigur vei simti nevoia sa compensezi pentru a te ridica la standardele la care crezi ca ceilalti sunt. Astfel, ajungi sa vrei sa te uniformizezi, sa adopti un anume mod de a se imbraca al unui anume grup, doar pentru a fi acceptat/a, ori vei cauta cu disperare sa atragi atentia vestimentar, traind cu impresia ca prin alte cai nu esti in stare sa o obtii, ori vei urma obsesiv tendintele, pentru a impresiona cu noutatea si a distrage atentia de la personalitatea ta “care consideri ca nu merita atentie”.

Toate aceste feluri de a aborda hainele si puterea aspectului de a transmite mesaje nu te vor duce decat in relatii superficiale, lipsite de onestitate si autenticitate. Ceea ce pari nu este egal cu ceea ce esti, astfel ca adevaratul tau eu ramane prins intr-o retea de iluzii, increderea si stima de sine scad, singuratatea si anxietatea iti acapareaza incet-incet viata.

2. Haine pe care ni le aleg altii

Parintii: Mama iti critica mereu alegerile vestimentare sau, chiar tine mortis sa porti doar ce are acordul ei explicit. Cati ani ai? Daca ai trecut de varsta la care acest lucru era normal, fiind in incapacitate de a-ti asuma responsabilitatea pentru propriile decizii, atunci te afli intr-o relatie toxica si abuziva, iar hainele sunt doar un simptom. Acest aspect care poate parea frivol, de fapt, este un instrument de control al vietii tale.

Sotul/iubitul/sotia/iubita: Te imbraci cum isi doreste persoana iubita, ii ceri mereu sfatul, continuu cauti sa-i intri in gratii prin modul in care te imbraci si porti? Te-ai gandit ca te imbraci pentru a te potrivi imaginii altuia despre tine, pentru a cersi afectiune si atentie? Valori comune legate de frumos, de aspectul estetic al vietii este normal sa fie impartasite intr-un cuplu, inclusiv vestimentar. Insa, cel care te iubeste isi va spune cu tact si grija parerea despre modul in care alegi sa te reprezinti prin haine si doar daca tu ii ceri opinia. Si da, va accepta ca s-ar putea sa nu tii cont de ea. Cu cat mai mult dai curs cererilor sale abuzive, cu atat mai mult iti vei pierde controlul asupra propriei vieti si increderea in propria capacitate de a decide.

Prietenii: In anturajul tau exista persoane care critica constant modul in care arati, in care te imbraci si prezinti, chiar insista in a purta tinute care nu te reprezinta, netinand cont de parerea ta? Evita astfel de contacte toxice, daca ele nu realizeaza ca relatia voastra presupune un feedback diplomat, care nu urmareste sa raneasca si sa coboare stima de sine a celuilalt, pentru a si-o construi pe a sa prin comparatie.

3. Haine “nu imi pasa”

Nu am suficient timp, nu am atatia bani pentru a avea o garderoba bogata si oricum aspectul exterior este preocuparea oamenilor superficiali, ca sa nu mai spun ca eu sunt un rebel, iar regulile de imagine decenta sunt abolite in prezenta mea. Daca ti-ai motivat lipsa de grija in alegerile vestimentare cu cele mentionate mai sus, atunci iti pasa de cred altii, insa in mod intentionat faci invers.

Nu-i nimic rau in asta, efectele actiunilor tale “ma imbrac cum vreau eu” si “nu-mi pasa ce cred ceilalti” insa, iti pot creste nivelul de stres din viata, fiindca colegii te vor evita, te vor barfi, chiar te vor sabota. Aici nu ma refer la creativitatea si orginalitatea din tinuta cuiva, ci la lipsa de igiena personala, la haine patate, rupte, scamosate, la nerespectarea unor minime etichete profesionale.

Credit foto: http://www.retailmenot.com

Credit foto: http://www.retailmenot.com

4. Haine inconfortabile

Abia stai in pozitie verticala pe tocurile acelea atat de inalte? Talia de viespe se tine cu o curea care nu te lasa sa respiri? Dar corsetul care iti strange sanii? Se spune ca baba sufera la frumusete, insa sunt sigura ca cel care a spus-o se gandea la depasirea limitelor fizice in cadrul unei activitati sportive solicitante sau, de ce nu, in cazul epilatului sau pensatului. Daca consideri ca moda te obliga sa faci sacrificii care te pot rani fizic, sigur nu ti-ai luat in calcul suficiente optiuni vestimentare. Hainele sunt menite a face corpul sa se simta bine, sa aiba libertate de miscare, sa-l protejeze si infrumuseteze. Orice haina care-i aduce prejudicii este impotriva sa si acest fapt nu poate decat sa transmita mesajul ca lupti mereu impotriva ta pentru a arata bine si ai o imagine de sine negativa.

Talia de viespe - sport sau curea?

Talia de viespe – sport sau curea?

Daca vreuna dintre situatiile de mai sus se regaseste in procesul tau de alegere a unei tinute, influentat/a fiind de o presiune exterioara, parinti, anturaj etc., de “idealurile” din mass media, atunci reevalueaza-ti garderoba si vei gasi raspunsuri despre tine si perspectiva ta asupra vietii si lumii. Hainele sunt mesaje, asculta-le si priveste dincolo de tesatura, tendinte, superficial, raporteaza-le la tine si la alegerile tale.

Pentru discutii, dialog si camera de oaspeti ma gasiti aici: FB Gabi Urda. Zilele acestea cu lalele si cafea decofeinizata!:)

Cu drag,

Gabi Urda

 

 

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.