De ce nu ma uit la televizor – continuare by Elena Ivan

By  |  0 Comments

No tvSa-ti spun mai intai multumesc Elena Ivan, designer de Bratara Magica! Te-am regasit transformata la Yard Sale-ul de martie, m-am bucurat pentru energia si vitalitatea pe care o degajai si mi-am reamintit ca te-am admirat mereu pentru pragmatismul si tenacitatea ta. Ma simt onorata ca ai scris un text in continuarea celui postat de mine. Se pare ca tribul “No TV” se face mare si asta e de bun augur, aduce clarul si firescul existentei mai aproape. Zic sa facem ochii mari si sa citim:

Televizorul a iesit din viata mea acum vreo 3 ani, s-a intamplat pur si simplu si pot spune ca nu a fost o decizie ferma luata de mine, insa oricum cutia neagra era pe post de suport pentru obiecte deco de ceva vreme, pentru ca nu il deschideam decat foarte rar pentru un film despre care vazusem in prealabil ca o sa fie difuzat, in niciun caz prin zapping. Incet, incet interesul pentru tv a scazut, mai intai cateva emisiuni, apoi doar un film, iar apoi nici macar filmul pentru ca era foarte enervant sa vad 10-15 minute din film iar apoi inca pe atat de publicitate.

De ce? In primul rand eu ca om m-am schimbat si transformat in ultimii 3 ani. Citesc alte carti, ma imbrac altfel, am alti oameni in jurul meu, mi-am schimbat complet profesia, mananc cu totul altceva, dar mai ales s-a schimbat modul de gandire si ce aleg sa accept in viata mea.

Incet, incet m-am trezit din acest consumerism nebun, din alergarea asta dupa fericire pe care majoritatea oamenilor o traduc prin “A AVEA”. Cand o sa am o casa o sa fiu fericit, cand o sa am o masina o sa fiu fericit, cand o sa am un job bun o sa fiu fericit… de regula fericirea asta exterioara nu dureaza decat foarte putin, iar apoi incepe iar goana. Iar televizorul asta face, iti arata o lume exterioara sclipitoare si te face sa crezi ca doar asa poti sa fii fericit. Iti arunca stiri negative si te face sa-ti fie frica de sistem si de oameni (poate chiar sa iesi pe strada). Iti arata un sablon de om: domne, asa trebuie sa fim, asa e toata lumea, esti gresit daca tu nu esti asa. Incearca sa te pastreze intr-o zona in care domneste frica, pentru ca asa te pot manipula mai usor: criza financiara, somaj, cresterea ratelor, colapsul imobiliar etc.

Asta e partea grava, conspirativa, un sistem bine pus la punct care stie foarte bine ce scop are. Insa nici partea de can-can, senzational, gretos nu e mai prejos, e la fel de grava.

Televizorul mie personal nu imi ofera niciun beneficiu, daca vreau sa citesc sau sa vizionez ceva sigur gasesc pe internet, insa e alegerea mea. Mi-ai pus aceasta intrebare relativ tarziu, poate acum 2 ani as fi fost mai nervoasa si veninoasa vis-a-vis de acest subiect, acum… mi-e doar indiferent.

Cum mi-a schimbat viata? In afara de timpul pe care il petrec altfel, alaturi de o carte, un film/serial pe care eu il aleg, cred ca mai important pentru mine este faptul ca am facut o alegere, o alegere despre ce anume dau voie sa intre in viata mea, am ales ca eu nu sunt omul ala de la televizor si nu am mai nimic in comun cu el, am ales sa ma informez din alte surse si sa fac investigatii, nu sa primesc de bun tot ce mi se spune la televizor, am ales sa traiesc in pace si nu in frica, am ales sa cred ca oamenii sunt buni, frumosi, generosi, iar viata poate sa fie frumoasa, fericita si plina de impliniri.”

Oricine imi raspunde de ce sau de ce nu se uita la TV si cum ii schimba viata acest fapt prin mesaje la posturi sau mesaje private va fi publicat pe site.

Multumesc,

Cu drag,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.