Orez cu prune uscate si ceapa

By  |  3 Comments
Orez cu prune uscate si ceapa

Orez cu prune uscate si ceapa

Una dintre cele mai ciudate mancaruri din copilaria mea era misteriosul amestec de orez cu prune uscate si ceapa. Il primeam doar in zilele de post, la mesele de pomenire a mortilor. Era ceva intre orez dulce si pilaf uns si sarat, plus ca avea si prune uscate, lucru rar intr-un sat din Teleorman, predestinat a le avea – Prunaru. Ironic, nu?!…

Ingrediente:

– doua maini bune de prune uscate si afumate sau o farfurie adanca plina cu varf (pietele sunt pline acum, in lunile de toamna)

– 1 cana jumatate de orez cu bob rotund, de risotto

– 1 ceapa mare

– 3-4 linguri de ulei

– 4 linguri de zahar

– 1 praf de sare

– 1 praf de chilli

Bunica-mea are o formula mult simplificata si obtine niste rezultate asemanatoare, insa este posibil ca mintea-mi sa-mi joace feste – nu am mai mancat orez cu prune facut de ea de mai bine de cinci-sase ani. Apoi, avand experienta mancarii de gutui, care a facut ravagii printre fanii bucatarelilor mele, am mixat cele doua retete si a iesit ce urmeaza.

Prunele uscate se curata de codite si se pun la inmuiat in apa rece, cu cateva ore inainte de a le fierbe. Se pune la umflat si orezul. Dupa ce aceste ingrediente si-au dus la bun sfarsit pregatirea preliminara, punem la caramelizat zaharul. In timp ce acesta devine lichid si se maroneste, curatam si tocam marunt ceapa. Turnam apa peste zahar si aruncam in cratita si ceapa. Le lasam pe toate la fiert, alaturi de ulei, sare si chilli. Dupa ce a dat cateva clocote, amestecam cu orezul. Avem grija sa aiba destul de mult lichid cat sa absoarba bobul si sa nu se lipeasca. Cand este fiert trei sferturi, zvarlim si prunele si amestecam totul. Dupa cateva clocote, aveti grija sa mai puneti apa pentru ca orezul sa aiba indeajuns, oprim focul si acoperim cratita pentru ca prunele sa se umfle si ele si sa se aseze aromele.

Mancarea va avea un aspect cleios de risotto si o aroma parfumata dulceag-sarata.

Nota Bene: Ca mai toate fructele si legumele de culoare inchisa, de fapt, o culoare intermediara, intre indigo si visiniul cel mai inchis, si prunele au in compozitia lor resveratrol, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum.
Resveratrolul, o substanta antitumorala, incetineste, cu pana 50%, inmultirea celulelor cancerigene sau poate chiar sa le si opreasca, stimuleaza inmultirea celulelor sanatoase si capacitatea lor de regenerare, scade nivelul colesterolului rau si creste nivelul celui bun.

Pentru deschizatori de gusturi noi in propria bucatarie,

Cu drag,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.