Salata de dovleac copt cu rucola si andive

By  |  0 Comments
Salata de dovleac cu rucola si andive

Salata de dovleac cu rucola si andive

“Din turcescul devlek. Dovleciĭ albĭ (cucúrbita melópepo), originarĭ din India, numițĭ și „turceștĭ”; turtițĭ ca cantalupiĭ, îs ceĭ maĭ prețuițĭ; ceĭ roșiĭ (cucúrbita pepo), originarĭ din America, numițĭ lúbenĭ (Munt.) și dovlecĭ porceștĭ, îs lungărețĭ”, asa spune dictionarul din 1939. Pana de curand, cel putin pentru mine, dovlecii nu se mancau decat ca umplutura de placinta sau copti cu zahar si scortisoara, insa cartile si tentatiile schimba gusturile…

Ingrediente:

– 1 sfert de dovleac alb mare

– 1 varf lingurita sare

– 1 varf lingurita chilli

– 2 linguri ulei de masline

– 1 mana buna de rucola sau spanac

– 1 andiva

– 10 masline

– 3 catei usturoi

– 2 linguri otet balsamic

– 1 lingura de sos soia

– optional: caju crud, germeni de broccoli sau ridichi

Ma gandesc la aceasta reteta inca de saptamana trecuta cand am gatit tarta cu dovleac… parca-parca as incerca si sarat. Am trecut la fapte aseara, cand am curatat si feliat dovleacul ramas. L-am asezat cu bagare de seama in tava de aragaz pe folia de aluminiu, l-am stropit cu sare, chilli si ulei de masline din belsug. L-am zvarlit in cuptorul incins, cu grija sa-l intorc pe toate partile pana ce s-a inmuiat si a inceput sa miroasa a copt. Dovleacul de care vorbesc eu nu era dulce, nici foarte aromat, tocmai de aceea, daca patiti la fel, este mai bine sa il coaceti sarat, pentru ca desert s-ar putea sa fie mult prea fad.

Intr-un castron mare de salata am amestecat, dupa ce le-am spalat bine, rucola, andivele feliate, maslinele, germenii si bucatile de dovleac, racit de acum. Intr-o canuta separata am preparat la repezeala un sos dintr-o 1 lingura de soia, 1 lingura ulei de masline, 1 lingura otet balsamic, sare si usturoiul taiat fin, pe care le-am amestecat bine de tot si apoi le-am turnat peste legume.

Doua furculite si la salata de dovleac copt, dragilor! Este o salata consistenta si teribil de prietenoasa cu risotto sau cartofii, dar si simpla alaturi de paine neagra si putina branza de capra, toate acompaniate de un pahar de vin alb.

Sa va priasca,

Cu drag,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.