Risotto cu legume si parmezan

By  |  1 Comment
Campurile de orez din Bitter Rice (1949) cu Silvana Mangano

Campurile de orez din Bitter Rice (1949) cu Silvana Mangano

Istoria risotto-ului se leaga de cea a orezului cultivat in Italia. In evul mediu arabii au adus aceasta graminee in Italia si Spania, iar umiditatea climei meditaraneene a fost mediul perfect pentru orezul cu bobul scurt. Imediat ce calitatea incredibila a orezului italienesc a ajuns cunoscuta si in afara tarii de origine, pretul  a inceput sa scada si, astfel, produsul a devenit accesibil tuturor. Insa, in Milano, orezul cu bobul scurt si-a inceput istoria culinara, cand a preluat de la cucerirea spaniola principiile gatitului la foc mic, care-i potenta toate aromele, iar alaturi de sofran a dus la “Risotto alla Milanese”…

Eu nu urmez indeaproape reteta de risotto clasic, ci combin aceleasi ingrediente: orezul cu bob scurt, untul, vinul, pentru a descoperi cat de versatil poate fi acest fel de mancare…

Ingrediente:

– 1 cana jumatate de orez de risotto (din cel cu bob scurt)

– 1 praz groscior sau o ceapa mare alba

– 1 morcov

– 1 bucata de telina

– 1 radacina de patrunjel

– 1 jumatate de dovlecel

– 1 ardei

– 1 jumatate lingurita de sare

– 1 varf lingurita chilli

– 1 varg lingurita maghiran si un altul de salvie

– 2 boabe de ienibahar

– 2 linguri de ulei de masline

– 1 lingura mare cu unt gras

– 1 jumatate de pahar vin alb/rose

– parmezan pentru ras

– 1 legatura patrunjel verde

Inainte de toate, scot pachetul de unt din frigider si tai o felie subtire pe care o mananc goala, simpla, pur si simplu. Cand eram mica-mica mancam unt fara paine pana cineva se sesiza si-mi ascundea pachetul. Ador gustul cremos, gras, putin apos la final. Si, nu, nu-mi e rau!

Dupa ce ne-am facut mendrele, bagam legumele sub jetul de apa rece, le curatam si le bucatim destul de mare, de va grabiti ca mine. Intr-un castron curat, punem orezul cu putina apa rece sa-si inceapa procesul de hidratare. In cratita sortita gatirii de asta seara, vom picura uleiul de masline, untul si presaram bucatile de legume, alaturi de sare si celelalte condimente. Totul se va auri si inmuia, aveti grija sa nu se arda, doar sa se inmoaie. Imediat turnati apa, in reteta originala este supa de pui, insa eu is lacto-ovo-vegetariana, si lasati la foc mic. Cand a dat cateva clocote bune, turnati orezul, mai puneti apa si apoi sa fiarba mestecand cand si cand. Pentru ca orezul absoarbe repede, aveti grija sa mai picurati cate un pic de apa, regula spune ca orezul va absorbi lichid de patru ori cantitatea sa . Cand este pe trei sferturi fiert, turnati si vinul, amestecand pentru ca aromele sa se contopeasca. La final totul este cremos si lipicios, mai puneti un pic de unt si potriviti de sare. Este bine sa fierbeti orezul trei sferturi, apoi sa-l lasati sa-si absoarba singur lichidul ramas, amestecand cand si cand.

Turnati vin in pahare si risotto in cele doua farfurii, el va taia deasupra feliute translucide de parmezan, cat tu maruntesti un pic de patrunjel. Hai, la masa, miroase a bun si a bine!

Sa va priasca,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.