Placinta de dovleac cu foi fragede

By  |  0 Comments
Dovleac placintar aromat

Dovleac placintar aromat

Sa framanti aluatul este unul dintre momentele acelea senzoriale complete – cum simt palmele faina, grasimea, apoi coca moale, lipicioasa, nasul miscat de aromele subtile prafos-grele, plus gustul cleios al aluatului necopt si imaginile metamorfozei ingredientelor simple sub actiunea neobosita a mainilor…

Ingrediente:

Foi: – 1 jumatate de kilogram de faina alba

– 5 linguri cu varf de untura sau 1 pachet 250 g unt sau margarina

– 1 praf de sare

– 1 cana de apa calduta

– 1 lingura sau doua de gris

Umplutura: – 1 castron mare de dovleac placintar razuit

– cateva  linguri de zahar

– 1 lingura de scortisoara macinata

De sunteti singure acasa, atunci va pregatiti dinainte pe masa de lucru toate ingredientele, de nu, si vreti sa ii implicati pe toti cei ai casei, atunci puneti faina in castron si va murdariti pe maini, apoi strigati dupa apa, sare, grasime. Banuiti ce am facut eu, l-am rugat sa-mi curete dovleacul si sa-l taie fin la robotul de bucatarie, apoi sa-mi toarne apa, sa pot framanta. Asadar, amestecati toate ingredientele si le framantati, sub miscarea mainilor tale, grasimea se va topi si se va integra in faina. Dupa ce aluatul ni se desprinde de maini, o lasam putin la frig sau la frigider cat timp pregatim umplutura.

E randul dovleacului. Imediat ce l-ati curatat de coaja si de seminte, gustati-l, textura sa crocanta si mirosul dulceag acrisor o sa va tenteze sa opriti cateva cubulete pentru a le manca crude in salate. Restul il razuiti sau taiati fin in robotul de bucatarie si il caliti putin, cat sa se inmoaie si sa se patrunda gusturile cu scortisoara si zaharul (incercati zaharul brun). Acum e timpul sa dam la rece dovleacul calit.

Impartim in doua aluatul si il intindem intr-o foaie subtire. Prima o asezam in tava pe o hartie de copt si o potrivim cu un cutit. Pe la colturi unde nu a ajuns coca o carpim cu bucatele taiate de unde a fost in exces. Asezam umplutura in strat egal pe toata foaia, deasupra punem a doua foaie, pe care o carpim ca pe prima. Daca umplutura este foarte apoasa o presaram cu putin gris, care va absorbi excesul de zeama. Foaia a doua se va intepa in cateva locuri cu o furculita pentru a nu se umfla inestetic la copt. Inainte de a zvarli placinta in cuptorul incins, ungeti-o cu lapte, se va rumeni auriu.

Dupa ce se va coace, o presarati cu zahar pudra cu un iz de vanilie si o lasati la racit.

Eu am framantat foi cu untura de la tara, de la Mahmudia, sunt foarte fragede si gustoase, insa sunt sigura ca ies la fel de bune framantate cu unt, dar cu un gust mai subtil.

Fotografia este de la cafeaua de duminica dimineata :),

Sa va priasca,

Gabi Urda

 

 

 

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.