Quiche cu spanac, ciuperci brune, branza de capra si turmeric

By  |  0 Comments
THE CHRISTMAS DINNER AT THE INN, C.1900 Cecil Charles Windsor Aldin

THE CHRISTMAS DINNER AT THE INN, C.1900
Cecil Charles Windsor Aldin

L-am impartit in ziua de Craciun, era primul meu quiche si unul dintre darurile pentru masa in familie. Parca-i bine, de nu exista traditii ca normalitate, sa le faci, asa din gesturi marunte, pe care sa le prefaci in rutina buna pentru aranjat creierii si impacat spiritele greu incercate in preajma sarbatorilor. Unul dinre gesturi este ca surorile sa puna pe masa comuna ceva gatit la ele in casa, de ele…

Quiche-ul asta a iesit bun, atat de bun ca toata lumea l-a mancat si l-a laudat, cu toate imperfectiunile lui “quichesti”. Este perfectibil!

Apoi, aceasta tarta cu legume este cica specifica bucatariei frantuzesti, insa cuvantul “quiche” vine de la germanul “Kuchen”, adica prajitura. Si ca sa fim si mai drepti, asemenea patiserie exista si in Anglia inca din secolul al 14-lea.

Ingrediente:

Foaia care este un pâte brisée:

– 250 g faina alba

– 125 g unt

– 50-70 ml apa rece

– un varf de cutit de sare

Umplutura:

– un praz maricel

– 500 g ciuperci champignon brune

– 200 g branza de capra

– cateva felii subtiri de mozzarella

– 1 lingura branza burduf

– 3 oua

– 1 legatura mare mare de marar

– 1 jumatate lingurita nucsoara

– 1 lingurita cu varf turmeric

– 1 jumatate lingurita fulgi chilli

– 1 jumatate lingurita cimbru

– cateva linguri de ulei masline

Se sufleca manecile si se apasa play pentru lista de colinde domoale, vesele ce curg agale din gura lui Dean Martin. Apoi, cerni frumos faina intr-un castron si abia apoi scoti untul si apa din frigider, cat sa-ti fie la indemana. Aluatul o sa iasa impecabil, doar de sunt foarte reci. Tai bucatele untul si-l zvarli in faina alba, pui si praful de sare. Se amesteca untul cu faina cu mainile, apoi se toarna usurel apa rece peste. Se framanta cat sa se obtina o coca elastica si nelipicioasa. O modelati sub forma unei bile si o lasati la cuptor pentru cel putin jumatate de ora.

Dupa aceea, se intinde cu sucitorul o foaie cat sa incapa in tava. Cum eu nu am avut o tava de tarta, am copt intr-o tava normala pe hartie de copt. De v-ati indeletnicit sa cumparati forma frumoasa, atunci o ungeti cu un pic de unt si asezati foaia, o ajustati cu un cutit, acolo unde iese inestetic prea mult peste margine, insa e bine sa ramana forma de cosulet care sa tina adunata compozitia.

Cat se pregateste umplutura, nu pierdeti timpul si incingeti cuptorul.

Asaaaa, acum taiem felii rotunde, subtirele prazul, la fel ciupercile (dupa ce le-am curatat) si impreuna cu mirodeniile, le vom cali cu ulei, cat sa se inmoaie. Intr-o alta cratita amestecam branza de capra sfaramata si cea de burduf, ouale, mararul tocat si legumele (scurgeti-le de zeama excesiva, care risca sa inmoaie aluatul). Le potrivim de gust, astfel ca eu le-am mai pus ceva turmeric, insa deloc sare, caci branza era deja sarata. Le-am turnat peste foaia asezata in tava si deasupra am asezat cateva felii de mozzarella, care se vor topi si da aspectul acela auriu apetisant.

In aproximativ 45 minute, hai poate o ora, cat este coapta coca si quiche-ul a prins o tenta aurie, este gata. Alaturi de o salata de rucola, gulii si portocale este pranzul perfect. Aaaa, sa nu uit paharul de vin si laudele de rigoare…

Sa fiti darnici cu voi, deschisi catre gusturi noi si experiente atotcuprinzatoare,

Voi ce traditii noi si bune aveti la masa in familie? Ce-ar fi ca masa in familie sa fie o traditiei noua si buna – retro, ha?

Un an de crestere sufleteasca,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.