Sindromul “Eu ma decid greu” sau paralizia in fata alegerilor

By  |  4 Comments

Va amintiti scena din Matrix in care Neo avea de ales intre pastila rosie a realitatii si pastila albastra a fanteziei. Uite cam asa ne simtim uneori in fata rafturilor si umeraselor cu multe, prea multe oferte, nu atat de diferite pe cat ne-am inchipui. Si, in astfel de momente, apare o paralizie a alegerii, plecam fara sa cumparam nimic sau nesatisfacute: “Oare exista o alta mai buna?”…

Suntem intr-o era a alegerii, iar acum dilemele noastre nu mai sunt in sfera lui de unde iau mai mult, cum fac sa am mai multe optiuni, “more is better”, ci intr-o zona a editarii, a restrangerii, a limitarii, a ne apara de consumerism, a lui “less is more”.

In domeniul garderobei, alegerile sunt mai dificile pentru ca tin de identitate, de cum ne definesc ca persoana si cum ne afecteaza imaginea. Dincolo de faptul ca femeile au tendinta de a se decide mult mai greu si de a avea in plan secund sentimentul ca se putea mai bine, de aici insatisfactia.

Alegere = puterea sau oportunitatea de a desemna ceva din mai multe optiuni, oportunitatea de a lua o decizie.

Rational ar fi sa alegem ceva care ne aduce cea mai mare utilitate, din care culegem cele mai multe beneficii. Dar, ce te faci cand ambele optiuni iti aduc aceleasi beneficii. Atunci intervin preferintele tale, adica o inclinatie subiectiva lipsita de vreun rationament logic. Dintre doua nuante asemanatoare, avem tendinta de a o alege pe cea care are legata de ea o emotie pozitiva.

De ce sunt unele alegeri atat de dificile?

Cum se face ca ne decim mai rapid ce job sa acceptam si ne chinuim cand ne aflam intre doua pulovere cu modele asemanatoare?

Suntem supraincarcati de oferte

Cand ai de ales intre mai putine articole, procentul la care te opresti la unul e mai mare, decat atunci cand oferta este peste capacitatile normale de a procesa. Pur si simplu, nu mai faci distinctia si nu poti compara, iar atunci renunti. Astfel ca, daca stiti ca nu aveti de acasa o lista de cumparaturi, ca nu ati facut o editare a dulapului, drept urmare habar nu aveti care sunt nevoile vestimentare reale, incepeti cumparaturile in buticurile mici, de cartier sau intr-un atelier.

Oferta limitata o sa va usureze decizia, iar satisfactia va fi mai mare.

Alegerile si mintea suprasolicitata

Specialistii spun “Cu cat mai multe decizii iei peste zi, cu atat mai grea va deveni fiecare dintre ele pentru creier si asa vei cauta scurtaturi”. Va suna cunoscut daca traduc asta in “aceeasi blugi + pulover + cizme”?

Nu e nimic rau daca abordam o uniforma stilistica in care stim ca ne sta bine, o formula de succes: maleta neagra si jeansi Steve Jobs, tricouri gri si jeans Mark Zuckerberg, costume gri si bleumarin Barack Obama. Insa, am de facut o adnotare, oamenii astia luau zilnic mult mai multe decizii si cu o mai mare responsabilitate decat ni se intampla noua.

Astfel, solutia pentru rutina vestimentara este premeditarea. Am detaliat aici “Planifica-ti tinutele in avans”, aceasta metoda cu nenumarate beneficii. Nu am timp (solutia asta iti castiga timp) si depinde de stare (dimineata primeaza uneori doar starea de graba si de nervozitate), credeti-ma sunt doar sabotori mentali.

A programa hainele cu care te vei imbraca, alaturi de accesorii, pantofi, chiar si geanta, iti salveaza timp, energie, dar, in acelasi timp, iti confera acel aspect ingrijit, impecabil, anume ales, pe care nu-l obtin decat cei care detin acest secret.

Daca planurile de afaceri, lista de cumparaturi, prezentarile noilor proiecte, vacantele de peste an, ritualurile tale de ingrijire sunt toate riguros programate, de ce nu ar fi si tinutele?!

Sfat: Cand aveti de luat o decizie importanta, prioritizati-o si feriti-va sa faceti alte alegeri in ziua aceea, chiar banale.

Cum sa alegi mai lesne

1.Less is more!

Pe bune. Cand compania Head & Shoulders si-a redus gama de produse de la 26 la 15 vanzarile au crescut cu 10%.

Ne intoarcem la dulap si din experienta va spun ca veti crea mult mai multe tinute, va veti imbraca mai creativ si mai divers, daca veti avea mai putine haine, dar care va avantajeaza, decat daca aveti un dulap supraaglomerat de haine inactive, care va plac relativ.

Detalii in articolele:

Cum ma decid sa scot o haina din garderoba 

Baze si fundamente: Editarea garderobei

Care sunt beneficiile unui detox de garderoba

2. Conectati-va la un nivel concret cu articolele vestimentare

Cash in loc de card, proba in magazin in locul unui simplu click din fata monitorului. Daca vreti sa cheltuiti cu masura cand plecati la o sesiune de cumparaturi, scoateti o suma de bani pe care o considerati necesara si tineti-va de ea si de lista de cumparaturi bazata pe nevoile voastre reale. Cumparam de la 15% cu pana la 30% mai mult cand platim cu cardul, decat atunci cand numaram banii cash in fata vanzatoarei si le simtim valoarea concreta.

Nu va duceti in magazine “caine surd la vanatoare”, cautand ceva nedefinit, ci cu un plan in minte, macar unul de a cerceta ofertele, nu neaparat de a cumpara.

Detalii: Baze si fundamente: Smart shopping sau cum sa cumperi rational

3. Puneti pe categorii

Cand vine vorba de a ne decide mai usor asupra a ce imbracam inaintea unui eveniment sau dimineata, organizarea pe categorii a dulapului devine determinanta in a ne coagula un stil personal.

Un dulap fara nici o structura, o garderoba total haotica este o sursa de stres in vietile noastre, una MARE. Ne hraneste anxietatea, pentru ca de fiecare data cand ii deschidem usile ne simtim neputinciosi, depasiti de situatie, pierduti. Puneti fuste la fuste, tricouri la tricouri, cardiganele pe umeras, jeansi la jeansi si dresurile stranse frumos intr-un sertar sau cutie a lor. Le veti gasi dintr-o privire si mai usor o sa puteti sa faceti combinatii.

Detalii si aici:

Baze si fundamente: Organizarea dulapului de haine

Organizeaza-ti garderoba: Primul pas catre stilul personal

4. Incepeti de la alegeri usoare si mergeti catre cele complexe

Ca intotdeauna un pas in fata altuia si strabati drumul, unul chiar foarte lung si deloc usor. Incepem de la a exersa combinatii simple vestimentare, intelegem si aplicam trucuri de echilibrare a proportiilor corpului, invatam sa ne punem in valoare punctele forte, cu precadere, mai degraba decat sa camuflam defectele.

Nu am inteles niciodata preocuparea catre asortarea culorilor, in conditiile in care folosim mai mult neutre, asadar nu conteaza, cum, la fel, departe de noi potrivirea unor texturi intre ele sau teama de a fi prea excentrice, prea pretentioase. Doamnelor, acestea sunt la fel de departe de vestimentatia noastra de zi cu zi, a mai mult de 98%, care ne invartim intre job si casa, eventual o seara la teatru, cum sunt temerile ca nu vom stii protocolul in fata reginei Angliei (care sunt sansele sa o intalnim?).

Sa ne indreptam atentia catre tehnicile simple care ne dezvolta abilitatile stilistice si abia apoi sa abordam detaliile complexe.

Detalii:

Incercare si eroare sau cum iti cultivi stilul personal

5 motive pentru care nu reusesti sa-ti conturezi un stil personal

Iluzii optice cu haine – trucuri de subtiere si alungire

Deciziile noastre nu sunt mereu rationale, insa pe masura ce intelegem factorii care le afecteaza, cum ii putem controla, care sunt punctele noastre nevralgice, vom avea din ce in ce mai putine capcane, din ce in ce mai putine catiuni sabotoare, vom reusi sa ne hotaram mai repede si mai bine si, mai ales, sa avem incredere in alegerile noastre.

Votre,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.