Trenciul – manevra vestimentara de toamna

By  |  0 Comments

 

Burberry Spring 2013 si trenciuri reflectorizante

Burberry Spring 2013 si trenciuri ca niste bomboane de pom

Zilele zgribulite de ploaie mocaneasca, rece, de toamna, au si ele avantajele lor vestimentare – straturile, umbrelele, cizmele de cauciuc, dar mai ales trenciul.

 

Acea haina miraculoasa care arata bine peste orice ai pune-o, face talie chiar si acolo unde nu e, este impermeabila si, pe deasupra, este nedemodabila…

1. Putina istorie. 

Definitie = Balonzaider, haina pentru femei si barbati, cu utilizarea pe vreme ploioasa. Este confectionata din tesatura rips de matase sau rips de bumbac. Tesatura este hidrofobizata. Initial, a fost conservatoare ca forma, cu un singur rand de nasturi, cu incheiere mascata, maneci raglan in forma de pană si buzunare cu laist, croite în bié si cusute oblic, a carei forma poate fi modificata pentru a se potrivi cu moda momentului. (via Dictionar Textil Online).

Este urmasul mantalelor purtate de soldati in Primul Razboi Mondial, iar trenciul apare oficial pe piata in 1856, atunci cand Thomas Burberry deschide primul magazin de haine barbatesti in Basingstoke, Hampshire. Prima haină Burberry, numită „Gents Walking”, este o pelerină ampla, cu umeri raglan, care va deveni uniforma lui Sherlock Holmes.

Burberry face noi experimente pentru imbunatatirea materialelor si astfel realizeaza un fir care se impermeabilizeaza inainte si este tesut pe diagonala. Materialul nu mai miroase a cauciuc, iar tesatura in solzi permite alunecarea picaturilor de ploaie. Este adoptat de agenţii Gestapo-ului in varianta din piele neagră, model inventat special pentru ei.

Dedicat barbatilor, mai ales muncitorilor, primele trenciuri au fost cumparate si purtate de cei care aveau nevoie de o haină rezistentă în fata intemperiilor climei din Regatul Unit. In 1940 apare in filme imbracand actori celebri ca Alan Ladd, Humphrey Bogart, ajungand sa fie uniforma lui Peter Sellers in celebrul ciclu de filme „Pantera roz”.

Trenciul este imbracat pentru prima data de o femeie in 1928, în filmul „A woman of affairs”, de Greta Garbo. Trenciul s-a consacrat ca vestimentatie feminina, dupa ce fusese una exclusiv masculina, fiind purtat de Katharine Hepburn, Ella Raines, Sofia Loren, Ava Gardner, Audrey Hepburn si Catherine Deneuve.

2.  Trenciul si garderoba de trecere.  

Vom vorbi pe indelete despre scheletul unei garderobe intr-un post urmator, insa acum aducem vorba despre un singur oscior, extrem de folosit primavara si toamna – trenciul.

Stiu, stiu ca cele mai frumoase exemplare de trenci sunt cele de la Burberry, le vedeti aici in Art of the Trench, insa, noi, locuitori simpli de bloc de  Bucuresti, nu prea poftim la trenciuri Burberry decat de-s de second hand. Gasim haine de toamna frumoase la orice mare retailer, dar si la producatorii romani, cum sunt reteaua magazinelor Ma dame sau trenciurile designerului ieseam Laura Galic, pe care vi-l recomand. Trenciurile cu trena arata superb pe siluetele triunghi inversat, cum sunt eu.

Siluetelor voluptoase le vin teribil de bine trenciurile cu linii clasice, fara trena, volane si, mai ales, fara maneca raglan. Insa, siluetelor baietoase, fara forme le sunt recomandate trenciurile cu partea de jos cu un cloche larg, care sa creeze volum, la fel culorile puternice, eventual imprimeurile mari, aplicatiile din piele etc.

Amintirile mele legate de trenciuri sunt foarte puternice, Alain Delon il purta si bunicul meu, dar pe atunci nu faceam legatura intre actor si haina. Abia acum devin nostalgica in fata imaginilor cu Alain Delon in balon (balon zaider), pe fundal cu Suie Paparude:

Daca va intrebati, nu, nu mai am Alain Delon-ul bunicului, am insa trenciul din piele al bunicii mele. Toata generatia ei purta haina trenci din piele si balonzaidere cu brose la rever. Daca va doriti unul din epoca aceea, pe site-urile vintage mai poposeste candva cate un trenci clasic, bej, venit de prin Germania sau intrebati-va bunicile de balonzaider sau Alain Delon si cautati in dulapuri si minti, daca nu ies haine sigur ies povesti sublime.

Trenciul si pielea goala, fac ce fac si nu se demodeaza

Trenciul si pielea goala, fac ce fac si nu se demodeaza

Aaa, sa nu uit, niciodata, dar niciodata nu se va demoda figura cu trenciul direct pe piele, hai maxim peste lenjerie. Cel putin pentru el e mereu actuala.

Pentru strada si ceilalti trecatori nevinovati, hmmm, cred ca au mai vazut exibitionisti…

Pana la urmatoarea manevra de toamna,

Cu drag,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.