Cum mi-am facut singura un inel si alte vesti despre bijuterie contemporana

By  |  0 Comments

M-au invitat sa-mi creez un inel la Scoala de Bijuterie Contemporana – Assamblage. Am acceptat. Cu gandul doar la bucuria de a-i revedea, de a schimba cateva vorbe cu oameni de care ma leaga istorii comune intr-ale carierei mele de jurnalist si de creator de bijuterie…

Project A III Scoala de Bijuterie Contemporana Assamblage

Intr-o vila cu un portic de trandafiri rosii, din Cotroceni este scoala. Nu mai fusesem niciodata, cu toate ca David Sandu, (fondatorul scolii si unul dintre bijutierii de care se leaga istoria recenta a bijuteriei contemporane romanesti), Andreia Gabriela Popescu, (profesor aici si la randul sau bijutier), Mihaela Ivana, (profesor colaborator si creator de bijuterie) imi erau cunostinte vechi, nu apucasem sa le trec pragul decat prin povesti de la cursanti sau admiratori-clienti.

Scoala de Bijuterie Contemporana Assamblage

Ca orice gazde bune iti dau apa, te lasi sa-ti tragi suflul, cat timp te umplu de vesti.

1. Una ar fi ca vineri, 22 mai de la ora 18:00, la Galeria Galateca se deschide a treia editie a Project A, expozitia cu vanzare dedicata absolventilor Scolii de Bijuterie Contemporana Assamblage. Tema, de data aceasta este “A journey through the history and future of jewelry”, iar 44 designeri au răspuns provocării de a reinterpreta sau reimagina marile curente din istoria artei și de a le aduce în contemporaneitate prin propriile viziuni stilistice. 

Vizitati-o, probati, discutati cu designerii, cumparati, intrebati, aflati despre obiectele pretioase de pe 22 pana pe 24 mai @ Galateca.

Poster Project A3-01

2. Doi, se infiinteaza Asociatia Nationala a Creatorilor de Bijuterie Contemporana, un organism menit sa-i ajute pe membrii sai sa se profesionalizeze, sa patrunda mai usor in dialogul institutional, sa le castige si apere drepturile etc.

 3. Trei, ca tot v-am tinut pe ace, ne-au luat de maini, pe mine si pe Denisa Luntraru, sa ne arate atelierul si sa ne dea in primire cele trebuincioase sa ne facem un inel. Relativ singure. Am avut un fior initial, si drept sa va spun, nu neaparat de placere. Instrumentarul din atelier e departe de a fi delicat si inofensiv. Stiti eu am facut, candva, bijuterie cu acul, croseta si ata.

Lasati prejudecatile la usa! Multumesc Andreia Gabriela Popescu, pentru asa rabdare, talent didactic si maiestrie de a ma ajuta cu stanga (dreapta ei, din pacate, era imobilizata de un gips) la fel si Mihaela Ivana. M-au prins pe neasteptate toate procedurile de lipire, de slefuire, toate explicatiile, asteptarea, potrivirea, repetarea operatiunilor, nici n-am bagat de seama cat de drag imi devenea acel obiect pe masura ce vedeam ca prinde viata din caznele mele si suportul vostru.

Scoala de Bijuterie Contemporana Assamblage

DSC_0594

O sa descoperi fara sa te pripesti o bijuterie, o vei integra in universul tau, vei ajunge sa o valorizezi si sa o validezi, doar daca-i intuiesti mestesugul din spate.

Bref, am pus la suflet experienta din acea seara, am pus pe deget inelul (si acum cand scriu!) masiv, eclectic, antinomic intre intunericul lemnului de abanos si cristalinul ametistului.

Scoala de Bijuterie Contemporana Assamblage

Scoala de Bijuterie Contemporana Assamblage

Scoala de Bijuterie Contemporana Assamblage

Multumesc pentru ispita, practica si experiment, ne vedem cu drag la Project A III.

Mai multe detalii Project A III.

Votre,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.