Posete din materiale reciclabile

By  |  0 Comments
Reciclare & design

Reciclare & design

Mi-au trebuit ceva ani de studiat si admirat de la distanta alternativa unei genti din material reciclabil. Indragostita a posetelor din piele, o alegeam eco doar pe cea de a doua geanta, cea in care imi caram cumparaturile. Dar, daca de azi as lua in serios optiunea unei genti principale din reviste reciclate ori din bannere vechi…

Unele variante isi fac veacul de ceva vreme si in Romania, aduse de magazine cu strategii avantgardiste si principii ecologiste, altele isi mai asteapta inca designerul curajos care sa zdruncine cutumele gentilor din piele, vinilin sau cel mult panza.

1. Din ambalaje, reviste si caiete vechi.

La unul dintre Yard Sale-urile din iarna, una dintre expozante isi scosese timida, printre haine si pantofi vechi, cateva clutch-uri confectionate de mainile ei din propriile caiete din clasele primare. Erau imbietoare, dincolo de designul modern si luciul hartiei intarite, aveau impletirea aia de nostalgie si contemporan pe care o gasesti la toate prefacerile creative: brose din insigne de pionier, mobila retro reconditionata minimalist etc. Pe mine ma bate gandul, de a-mi cumpara si purta un clutch din reviste uzate moral. Le citesti, apoi le integrezi la propriu in garderoba!

La noi le vei gasi aduse de Redlime, dar si intr-o varianta locala, produse de Genti handmade, genti eco, genti din hartie.

Geanta din ambalaje www.redlime.ro

Geanta din ambalaje www.redlime.ro

Clutch din hartie reciclata

Clutch din hartie reciclata

 

2. Din carti vechi. 

Un designer frumos si curajos, care va pleca curand pe bicicleta pana in Indonezia, a adus sin in Romania gentile cititoarelor inveterate – gentile plic confectionate din carti vechi. Delicate, pe cat de rigide, chic, ca sa nu mai spun expresive si originale, book bags Coolta, sunt de scos in oras la petreceri snoabe si betii intelectuale.

Book bags Coolta

Book bags Coolta

Book bags in interior

Book bags in interior

 

3. Din dischete si taste de calculator.

Alin Teglas sigur va este un nume cunoscut sau poate, mai degraba, creatiile lui: bijuterii, genti, mobilier de mici dimensiuni din taste, dischete, elemente de plastic din calculatoare vechi. Si ca sa revenim la genti, caci asta-i tema, ale lui sunt funky, unisex, mai mult, il puteti contacta pentru a va recicla dischetele din anii studentiei sau, de ce nu, ale contabilicestilor corvoade (umbla vorba ca acum sistemul declaratiilor fiscale s-a informatizat!)

De gasit la Carturesti si la targurile de design din oras.

Geanta dischete Alin Teglas www.designist.ro

Geanta dischete Alin Teglas www.designist.ro

4. Din bannere vechi.

Am mai pomenit de Turific si de croitorul si designerul veloped Bogdan Neagu. Mestereste din bannere vechi genti postas, messenger cum ar veni, dar si genti bune de sala (sa le vedeti pe cele cu bannere de la produse cosmetice vechi), ca sa nu mai spun de sepcile “turifice” din haine vechi. Acum gasiti la el si portofele, genti de laptop si, multa, mai, dar multa convingere fata de atitudinile ecologice si dragostea pentru Mama Natura.

Geanta biciclisti Turific

Geanta biciclisti Turific

5. Din inele de aluminiu si cauciuc reciclat.

Si aceasta idee au incercat-o afara acum ceva vreme, astfel ca proiecte aducatoare de ceva faima si bani s-au dezvoltat intre designeri si mici ateliere din Africa. La noi veti gasi importate tot de Redlime, iar de va temeti de mirosul pregnant, specific de cauciuc, el a disparut total prin tratare. Brandul, English Retreads foloseste cauciuc reciclat colectat de la service-urile si vulcanizarile din Colorado.

Poseta din inele de aluminiu, are o poveste parca si mai atragatoare: realizata manual din inele de aluminiu reciclat recuperate post-consumer de la cutiile de bauturi racoritoare, dupa ce in prealabil au fost spalate, curatate, dezinfectate si polisate. Interiorul este captusit cu material de calitate foarte buna in culoarea finisajului exterior. Escama Studio a adaptat o tehnica traditional de crosetat folosita in Brazilia.

Plic inele aluminiu www.redlime.ro

Plic inele aluminiu www.redlime.ro

Geanta cauciuc reciclat www.redlime.ro

Geanta cauciuc reciclat www.redlime.ro

 

6. Din lemn.

Eu le-am descoperit prin intermediul prietenei mele, proprietara boutique-ului Monique de pe Lipscani. Se numesc Gademm si realizeaza posete, genti, plicuri, valize din lemn, ca niste casete delicate capstusite si imbracate cu printuri de inspiratie vintage. Fiecare dintre piese este realizata manual, cu multa migala si rigoare, veti vedea cum se masoara, se gaureste, lipeste si finiseaza totul in filmul incarcat pe site-ul lor.

Geanta lemn Gademm www.zega.ro

Geanta lemn Gademm www.zega.ro

7. Discuri vechi (viniluri).

De Anca Irina Lefter si gentile sale cu discuri ati dat prin periplurile voastre urbanesco-partio-cool. Sunt deja articole consacrate care se gasesc in dulapurile multor vedete si iubitoare de design contemporan de aici si aievea. Ca sa ofer si alta alternativa, de tipul card ori cash, exista si ateliere mici care realizeaza posete din discuri vinil vechi, ce-i drept la un nivel artizanal.

Servieta disc vinil Anca Irina Lefter

Servieta disc vinil Anca Irina Lefter

Geanta disc

Geanta disc

 

8. Din panza de sac si jeansi vechi.

Tocmai ce admiram niste teribile posete, rucsaci, genti postas si plicuri realizate din tesatura de iuta de la sacii de cafea. Bineinteles, insemnarile cu cerneala si baretele din piele camel completau reusit piesa. Insa, mai la indemana sunt jeansii vechi, masina de cusut si un tipar minimalist, alaturi de o curea veche pe care o vom atasa cu capse. Inca astept ca artizanii nostri handmade sa se gandeasca la fel de mult la design si functionalitate, ca altfel bricoleurs care incropesc si insailatori sunt destui.

LOOOVE geanta asta din blugi vechi!

LOOOVE geanta asta din blugi vechi!

Ati face o asemenea schimbare – de la geanta de piele sau vinilin la una din materiale alternative, eco? Parca asa sprijinim creativitatea, redefinind resursele care altfel ar fi ajuns la pubela.

Votre,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.