Mancare de castraveti murati si soia

By  |  4 Comments
Magazin de muraturi in Istanbul

Magazin de muraturi in Istanbul

Se spune ca este o mancare olteneasca si, poate ca-i drept, fiindca eu o stiu de la bunica-mea din Slatina. Reteta originara era cu carne de porc sau pui, insa eu, am zis sa o prefac pentru noi, semi-vegetarienii, si am gatit-o cu bucati de soia. Mai buna decat o tocanita de cartofi si, clar, mai plina de suspans…

Caci de o mananci cu ochii inchisi nu vei ghici leguma!

Ingrediente:

– 7-8 castraveti mititei sau vreo 5 mai mari (neaparat murati in saramura)

– 7-8 bucati de soia din cea pentru snitele sau vreo 10-12 din cea cubulete

– 1 ceapa alba

– 1 morcov potrivit

– 1 radacina mica de telina

– 1 radacina mica de patrunjel

– cateva linguri de bulion si cateva de suc de rosii

– 1 legatura de patrunjel

– 2-3 catei de usturoi

– ulei de masline

– o crenguta de cimbru verde sau un varf de lingurita uscat

– un varf de lingurita tarhon uscat

– 1 ardei iute mic

– 1 foaie de dafin

– 3-4 boabe piper

Intr-o duminica dupa-amiza amortita parca te pornesti greu a amesteca in cratite, insa o faci degraba cu un pahar de vin alaturi, in timp ce rontai un castravete. Pe parcursul activitatii, de iti pare a fi prea sarat, iei toti castravetii destinati tocanitei si ii zvarli intr-un vas cu apa rece vreo ora. In acest timp, nu lenevesti pe telefon, ci cureti si toci marunt, ceapa, morcovul, telina, radacina de patrunjel si poate si ceva codite de marar verde, asa cum insami am facut (imi ramasesera de la salata).

Toate cele mentionate se calesc in cateva linguri de ulei pana ce devin translucide si se inmoaie bine de tot. Sper ca ai pus si un ibric apa la fiert impreuna cu ceva chilli, cimbru si o crenguta de tarhon si ai fiert vreo 20 minute bucatile de soia, apoi le-ai lasat acolo sa leneveasca, la hidratat.

Dupa ce soia s-a inmuiat, puneti apa in care a fiert peste legume si continuati fierberea, impreuna cu bucatile de soia (de-or fi prea mari, le dati pe sfert). Taiati felii grosute castravetii murati si ii asezati si pe ei la fiert cu toatele. Completati cu apa si lasati la clocotit usor cat sa se combine gusturile.

Veti vedea ca bucatile de castravete isi vor pastra cat de cat rigiditatea, insa isi vor pierde gustul de muraturi. Dupa ce legumele au fiert, chiar de castravetii raman cat de cat crantanitori, puneti bulionul si sucul de rosii si un pic de apa si lasati sa scada. Ca sa nu stati sa mestecati intruna, mai bine puneti la cuptor 15 minute. Cand ati scos tocanita, asezonati cu usturoiul taiat feliute si patrunjelul maruntit, alaturi de ardeiul iute (daca suportati picantul).

Sa va priasca si sa cresteti mari,

Gabi Urda

Consultant de comunicare si imagine, blogger, organizator evenimente

4 Comments

  1. Tea Slabeste

    January 5, 2014 at 11:09 pm

    Vin eu cu intrebarea de pofticioasa-sefa – dar cu pui cum se schimba reteta?
    Eu sunt cam sceptica in ceea ce priveste soia, am tot citit pe tema asta si mi-e cam dubiosa – concluzia e ca iti cam da peste cap hormonii. Acuma, cand si cand, nu cred ca face rau.. dar prefer puiul šŸ˜€

    Kisses, saptamana faina sa ai!

  2. Gabi Urda

    January 5, 2014 at 11:43 pm

    Pai daca-i pui de tara, e ok. Pui si fierbi puiul dupa ce ai calit legumele. dupa ce e fiert jumatate, trantesti si castravetii si spre final bulionul si sucul de rosii. Lasi totul sa scada. Sigur iese bun, bun. Eu mananc rar soia, imi place tare gustul.
    Pup, asemenea

  3. Diana

    January 6, 2014 at 9:24 am

    Mie-mi place aceasta mancare cu ceva carnita … dar nu asta-i problema , ma intereseaza de unde-i imaginea aceea grozava din magazin , ca din Ro , cu siguranta nu-i

  4. Diana

    January 6, 2014 at 9:24 am

    …. back , am vz mai tarziu adnotarea pozei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *